{ "title": "Hamilelikte Portakal", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/hamilelikte-portakal.jpg", "date": "20.01.2024 21:32:33", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "
Hamilelikte portakal, İnsanların özellikle kış aylarında sıkça tükettiği vitamin deposudur. Portakalın büyük, küçük herkese önemli derecede büyük katkı sağlar. Sağlık açısından büyük önem teşkil eden portakal, vücudumuzun dinç kalmasına yardımcı olur. Hasta olan kişilerin hastalıklarını tez zamanda atlatmasını sağlar. Bir insan dünyaya getirecek olan anne, yediğine ve içtiğine dikkat etmesi gerekir. Hamile bayanların hamile kalmadan önce kendi sağlığını önce düşünüp hazır yiyecek içicek yerine, organik besinler tüketmesi gerekmektedir. Hamile bayanların hamile kaldıkları vakit yediğine ve içtiğine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Hamileliği süreci boyunca annenin yediği sağlıklı besinleri anne karnındaki bebeğe direk etki eder. Dikkat edilmesi birkaç husus vardır ki bunlar da portakalın sıkmadan su ile tüketmektir. Aşırıya kaçırmamak suretiyle gebelik sırasında günlük bir tane portakal tüketebilirsiniz. Portakalda yüksek kalorili bir meyve olduğundan, bebeğe kilo alımını fazla olması durumundadır. Bu yüzden kalorisi düşük besinler tercih edilmelidir. Portakal, insan açısından çok faydalı bir meyvedir.

İçerdiği antioksidanlar hem annenin hem de bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Günümüz anneleri bilinçli oldukları için daha dikkatli yaklaşımlar göstererek, meyve ve sebzeleri bilirkişi olarak tüketirler. Beneğin sağlığı için anne adayları sigara, alkol gibi alışkanlıklarını azaltıp bırakmalıdırlar. Hatta hamile kalma planını son derece doğru düşünerek, hamilelik öncesi varsa fazla kilolarını vererek hazırlık yapmalıdırlar. Böyle bu derecede önemli bir konuda, hamilelik döneminde vücuttaki hormonlar tamamen değişmekte ve farklılaşmaya başlamaktadır. Her kadında farklı beslenme davranışları ortaya çıkmaktadır. Kış mevsimi olan portakalı, düzenli ve dengeli tüketmeliyiz.

Bu şekilde bağışıklık sistemimizi destekleyerek bulaşıcı hastalıklara karşı savunma gücünü artırabiliriz. İsterseniz de sade yemek istemiyor iseniz, portakal içerisinde elma, armut, ayvayı karıştırarak yoğurtla beraber tüketebilirsiniz. Folik asit depolarının gebelik öncesinde ve sonrasında doldurulması gerekmektedir. Folik asit eksikliğinin bebekte birkaç hastalıklara yol açabilmektedir. Kış mevsiminde de portakal gibi folik asitten oldukça zengin önemli bir besin bulunmaktadır. Hamile bayanların portakalı tüketirken de çok dikkatli davranmaları gerekmektedir. Günlük C vitaminine ihtiyacımız belli miligramlardadır. Fazla alındığında bağırsakların düzenini bozabilir, zamanla böbrek taşı da oluşabilir. Normal yediğimiz yeşilliklerde de C vitamini vardır. Çok fazla C vitamini alırsak portakal suyunda karaciğer yağlanmaya kadar sebebiyet gösterir. İnsan vücuduna portakalın faydaları saymakla bitmez fakat düzenli bir şekilde fazla kaçırmamak suretiyle. Bu portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarları yumuşak kalmasını sağlar ve damar tıkanıklığını önler. Vücut direncimizi artırarak kanın temizlenmesine yardımcı olur ve hazmı kolaylaştırır. İnsan vücudu C vitamini üretemez. Bu nedenle dışarıdan almamız gerekir. Günlük C vitamini ihtiyacımız da 50 ile 80 miligram arası değişir. Bir portakal da ortalama 90 miligram C vitamini bulunur. Böylelikle sabah kahvaltılarında ve ara öğünlerde günde bir bardak portakal suyu içmek, güne daha enerjik başlamak için ve pek çok hastalıklardan korunmak için ideal bir yöntemdir.
" } ] }