{ "title": "Haşhaşlı Portakallı Kek", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Hashasli-Portakalli-Kek-68.JPG", "date": "21.01.2024 06:32:52", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Haşhaşlı Portakallı Kek, Kek, hemen hemen tüm bayanların annelerinin eskiden tutulan tarif defterlerinden genç kızken denedikleri ilk tariftir. Özellikle beş çaylarının ve aniden gelen misafirlerin çayının en harika lezzetidir. Çikolatalısı, limonlusu, portakallısı, haşhaşlısı, kremalısı, v. S. Benim sürekli yaptığım herkesin de beğenerek yediği bir tarifi paylaşmak istiyorum. Şimdiden kolay gelsin hanımlar.

Haşhaşlı portakallı kek için gereken malzemeler
Çikolatalı sos için
Haşhaşlı Portakallı Kek Nasıl Yapılır?

Yumurtalar ile toz şeker derin bir kapta mikserle malzemeler köpük olana kadar çırpılır. Üzerine sıvı yağ ve yoğurt ilave edilerek sıvı malzemeler birbirleriyle karıştırılır. Elde edilen karışıma, vanilya, haşhaş ve rendelenen portakal kabukları eklenir ve el yardımıyla çırpılır. Daha sonra içine un elenir ve mikserle çırpılır. En son olarak üzerine kabarma tozu elenir ve kaşık yardımıyla çok az karıştırılır. Kabartma tozları da konulduktan sonra çok karıştırılmaz ise daha iyi kabarır. Kek kalıbınızı fırça yardımıyla kuru yer kalmayana kadar iyice yağlanır ve biraz haşhaşla kalıbın içi süslenir. Dilerseniz tereyağını elinizle de sürebilirsiniz. Bu işlemi kekin hamuruna kabartma tozunu ilave etmeden önce yaparsanız kek hamurunuzun bekleyerek çürümesini önlemiş olursunuz. Haşhaşlı portakallı kek hamurunun tamamı önceden yağanmış olan kek kalıbına dökülür. Kalıbı birkaç kez zemine vurulur ve kek hamurunun kalıba yerleşmesi sağlanır yine üzerine biraz haşhaş serpilir. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika boyunca pişirilir. Pişme süresi boyunca fırın kapağını açmamaya özen gösterin. Piştiğini düşündüğünüzde kürdan yardımıyla ortasının pişip pişmediği kontrol edilir. Piştikten sonra fırın kapağını 10 dakika açmayın daha sonra da biraz aralayıp 10 dakika içinde beklettikten sonra haşhaşlı portakallı kek fırından çıkartılarak soğumaya bırakılır.

Çikolata sosu için, tencereye şeker boşaltılır. Nişasta ve kakao elenerek üzerine eklenir. Sonra çırpma teli ile çırpılır. Soğuk süt yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırarak aktarılır ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Pişince ocaktan alınır ve üzerine sıcakken tereyağı ve bitter çikolata parçaları ilave edip, çırpma teliyle çikolata tamamen eriyene kadar karıştırılır.

Haşhaşlı portakallı kekin soğuduğunda uygun bir servis tabağına dağıtmadan çıkartılır. Üzerine hazırlanan ılık sosu dökülür.

Haşhaşlı portakallı keki, isterseniz toz fıstık ile süsleyebilirsiniz. Ayrıca üzerine çikolata sosu dökmeden ya da dilerseniz de çikolata sosunu dilimleyince servis aşamasında tatlı kaşığı ile çok az dökebilirsiniz. Yanına biraz da tahin dökmenizi deneyen biri olarak tavsiye ederim.

Afiyet olsun.
" } ] }