{ "title": "Küçük Portakal", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/kucuk-portakal.jpg", "date": "19.01.2024 00:45:26", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "
Küçük portakal, daha çok Doğu Asya ve Çin'de yayılış göstermekte olan çalı şeklinde kamkat; limon, portakal, bergamot, mandalina gibi turunçgiller ailesinin en küçük üyesi ve meyvesidir. Küçük portakal ya da kamkat ' turunçgiller ailesinin küçük mücevheri' olarak nitelendirilmiştir. Bizim kamkat ya da küçük portakal (Altın portakal) adını verdiğimiz bu meyve bilim alemi içinde ' Fortunella Margarita ' olarak adlandırılmaktadır. Fortunella denilmesinin sebebi isim babasının İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune olmasıdır. Bahçecilikle uğraşan Fortune'nın Çin'de yaşadığı yıllarda topladığı ilginç bitkileri beraberinde İngiltere'ye götürmesi ile Batı dünyası kamkatla yani küçük portakal ile tanışmış oldu. Dünya halkları arasında kumguat, kamgout altın portakal ya da küçük portakal olarak bilinmektedir. Şekli limona benzeyen bu meyvenin rengi ise portakala, kokusu ise bergamotu andırmaktadır.

Şeker oranı yüksek bir meyve olduğunda ötürü tatlı isteğinizi giderebilecek ölçüde bir meyvedir. Elinize aldığınız esnada kokusu ve etkisi uzun süre elinizden çıkmamaktadır. Küçük portakal (Kamkat) meyvesi üç anaç yaprak üzerine göz aşısı yapılmak suretiyle üretilmektedir. Aynı çiçek üzerinde olabilen dişi ve erkek organları her yerde meyve ve çiçek oluşturabilmektedir. Bu bitki fosfor, potasyum ve azotu gübre niyetine kullanabilmektedir. Bu bitki çoğunlukla temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açar. Meyveleri iri zeytinler kadar olup, nisan-mayıs ayları gibi de bu meyveler yemeye hazır hale gelir. Nisan -mayıs aylarında hasat yapılmaması durumunda meyve bir yıl dahi beklese bile meyvenin tadı ve görüntüsünde hiçbir değişim olmamaktadır. Diğer meyvelerde olduğu gibi bu meyvede de yapılacak hasat sonrası diğer yıllarda daha iyi verim alınması mümkün olmaktadır. Soğuk havalara karşı oldukça dayanıklı olan bu meyve hasat edilmediği takdirde kalite kaybı yaşamaz.

Çin ve Doğu Asya 'da yayılış göstermekte olan bu meyve Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarına ancak 19. Yüzyılda girme fırsatı bulmuştur. Dünya 'da özellikle Çin, ABD ve Japonya 'da yaygın olarak yetiştirilmekle birlikte Kolombiya, Guatemala, Brezilya gibi ülkelerde ise genellikle deniz seviyesinin üstünde yer alan bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye'ye ise bu meyve ancak 50-60 yıl sonra Batum üzerinden Rize'ye getirilmiştir. Ülkemizin çoğu bölgesinde üretilmeye çalışılan bu meyveden en iyi verimi ve kaliteyi Rize ilimiz almıştır. Küçük portakalda diğer turunçgiller gibi C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Öyle ki 100 gram kamkat meyvesinden 151 miligram C vitamini almak mümkündür. Küçük portakal (Kamkat), çiğ tüketildiği gibi meyve suy, kek, pasta, reçel, marmelat olarak da kullanılabilir. Kamkat meyvesi seralarda yetiştirilebildiği gibi saksılarda da yetiştirilebilir. Özellikle lüks otellerde, evlerde, balkonlarda ve çevre düzenlemelerinde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Kamkat meyvesi özellikle kalsiyum ve A, B1, B2, B3 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Tansiyon ve kolesterolü düşürücü etkisi bulunmakla beraber özellikle sinir sistemini düzenleyebilme gücüne de sahiptir. Kamkat meyvesi özellikle gribal enfeksiyonlarda, besin zehirlenmeleri ve böcek ısırıklarında oldukça yararlı bir meyvedir. Ayrıca kalp ve damar tıkanıklıklarına, kansızlığa, diş ve diş eti rahatsızlıklarına, sivilce ve nasırlara iyi gelebilen bir meyvedir. Sindirim sistemi ve sinir sistemini düzenleyebilen bir yapıya sahiptir.
" } ] }