{ "title": "Portakal Ağacı Bakımı", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/portakal-agaci-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 09:20:25", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Portakal Ağacı Bakımı, oldukça zahmetli ve emek isteyen bir meyve çeşididir. İnsanlar gibi ağaçlarda ilgili sevgi ile daha güzel büyüler, daha çok meyve verirler. İnsanlar gibi ağaçlarda canlıdır ve kendileri için yapılacak olan alakaya muhtaçtırlar. Ayrıca ağaçlarda bebekler gibi bakım isteyen bitkilerdir. Bu sebepten dolayı ağaca uygun bakım şarttır. Dikkat edilmesi gereken unsurlardan bazıları ise şöyledir; ağaç dikilecek olan bölgenin iklim şartlarının meyve ağacının yetişmesi için uygun olup olmadığına dikkat edilmesi şarttır. Ayrıca hava koşullarının da hangi iklimin hangi ağaca olduğunun bilinmesine dikkat edilir. Şimdi ise portakal ağacının bakımı ile ilgili bilgileri paylaşalım.

Portakal ağacı bakımı nasıl yapılır?

Portakal Ağacı için öncelikle dikilecek olan ortam ve hava sıcaklığına dikkat edilmesi son derece önemlidir. Çünkü portakal ağacı narin bir ağaç olup, soğuk iklimlerde yetişmeyen bir meyve ağacıdır. Bu sebeple portakal ağacının sıcak geçen yerlerde yetiştirilmesi, meyve alımı için son derece etkin rol oynar. Ilıman bir iklimde yetişen portakal ağacı soğuk ile karşılaşırsa soğuk alır ve meyve vermez. Portakal ağacının yaklaşık 20 derece sıcaklığı olan ve sıfırın altına düşmeyen iklimlerde ve bölgelerde yetişmesi tavsiye edilir.

Portakal ağacının çeşitleri
Portakal ağacı ekilirken mevsimin sonbahar olmasına dikkat edilir. Portakal ağacının suyunu alması için etkin rol oynar. Ancak başka mevsimlerde de portakal ağacının dikilmesine engel değildir. Hangi mevsimde olursa olsun dikildiği takdirde, bu ağacın tutma ihtimali yüksektir. Portakal fidesi daha önceden koparılan bir ağacın dalın çillendirilmesi ile yetiştirilebilir; ya da portakal çekirdeğinin toprağa ekilerek çıkarılan fideden ekim yapılabilir. Bu fidenin belli bir süre saksıda veya toprakta kalmasında fayda vardır. Belli bir büyüklüğe gelene kadar böyle bakım yapılır. Portakal ağacının dikileceği alanın geniş olmasına dikkat edelim. Hem toprağın hava alması sağlanırken hem de toprağın havalandırılması halinde ağacın kök salımını kolaylaştırır. Ayrıca herhangi bir toprak ekim için şart değildir. Diktiğimiz portakal ağacına bol miktarda su vermenizde oldukça önemlidir. Portakal ağacı suyu seven bir ağaçtır. Eğer gerekli sulama yapılmaz ise ağaç tutmayabilir. Bu sebeple sürekli belli aralıklar ile sulama yapılması ağaç ve meyvesi için etkin rol oynar.

Portakal ağacına budama yapımı işlemi uygulanır. Budama yapılmaz ise dallarda kırıklıklar oluşur. Bu nedenle ağaç meyve vermemeye başlar. Ayrıca ağacın aralarından budama yapılır. Böylece portakal ağacının her bölgesinin güneş alması sağlanır. Böylelikle ağaçta her yer güneş alır hale gelir. Böyle olunca da meyveleri kaliteli olur. Budama açısından havanın sıcak olması meyve ağacı için etkin rol oynar Ayrıca budama işlemi budamayı iyi bilen biri tarafından yapılması portakal Ağacı için oldukça sağlıklı olacaktır. Yanlış budama ile portakal ağacının meyve verimi düşerken; ağacında hasar görmesine, meyve veriminin azalmasına sebep olur. Sağlıksız budama portakal ağacının olumsuz etkilenmesine sebebiyet verir. Bu yüzden iyi bilen kişiler tarafından yapılması son derece önemlidir. Portakal ağacının yuvarlak bir şekilde budanması tavsiye edilir.

Yeni dikilen Fidan'ın yani portakal ağacının dört ile beş sene içerisinde meyve verilmesi beklenmez. Portakal ağacının dikildiği andan beş yaşına gelene kadar ağacının bakımları yapılır. Ancak meyve verimi 5 yıl sonra başlar. Tam bir meyve verimi onuncu seneye yakın iken sağlanır. Bu seneye gelene kadar düzenli olarak ağacın bakımı, budama işlemi, sulama işlemi, ilaçlama işlemi aksatılmadan yapılır. Bu sayede portakal ağacının düzenli ve verimli bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmış olur.
" } ] }