{ "title": "Portakal Bahçesi", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/portakal-bahcesi.jpg", "date": "19.01.2024 15:34:41", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Portakal bahçesi, Öncelikli olarak portakal bahçesi oluşturmadan önce bu işin zahmet isteyen bir iş olduğunu unutmamamız gerekir. Tıpkı bebekler gibi ağaçlarda ilgi ve bakım isterler. Portakal bahçesi dikimine başlamadan önce bulunduğunuz ortamın sıcaklığına ve iklimine dikkat etmemiz son derece önemlidir. Soğuk iklimi olan bölgelerde portakal bahçesi tesis edilemez. Sebebi ise hava sıcaklığının eksi derecelerde olması ağaç ve meyvelerde don olayı gerçekleşmesidir. Bu sebeple ılıman bir iklimi olan yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca portakal bahçesi yapmadan önce toprakla ilgili işlemleri yaptırmamız gerekir. Örneğin portakal dikeceğimiz yerin toprağını analiz ettirebiliriz. Portakal ağacı toprak derinliği çok olan yerleri sever bu sebepten dolayı toprağın derinliğine baktırmanız gerekir. Portakal ağacının kökleri oksijen ister. Bu sebepten dolayı toprak derinliğine dikkat edilerek; boğulma tepkisini engelleriz.

Portakal ağacı dikilecek alanın çukurunun geniş bir şekilde açılması gerekir. Bu sayede hem toprak havalanmış olur hem de portakal ağacı köklerini daha iyi geliştirmiş olur. Ülkemizde portakal yetiştiriciliği en fazla Akdeniz ve Güney Ege bölgelerindedir. Bu bölgelerin iklim şartları portakal ağacı ve portakal bahçelerinde uygun olduğu için üretimi daha fazladır. Portakal bahçeleri genel olarak rüzgâr almayan bölgelere tesis edilir. Bu bölgelerde su olmasına da dikkat edilir.

Portakal bahçesi tesisi

Portakal bahçesi yapılacak yerde öncelikle toprak tesviye edilir. Daha sonraki işlem olarak fidan yerlerini belirleyerek sıra sıra ölçüler alınır. Ölçülen yerlere derin çukurlar açılır. Daha sonra da fidanımız çukura dikilir ve yanına bir de kazık çakılır. Daha sonra bu fidanı bu kazığa bağlarız. Bu işlemin sebebi ise hem ağacın düz büyümesi hem de rüzgârdan zarar görmemesi içindir. Portakal ağacı dikimi sonrasında çukurlara ahır gübresi atılır. Daha sonra ise bir fidanınıza en aşağı 35 litre suyu verilir. Portakal ağacı tutana kadar 10 günde bir sulama yapılması şarttır. Ayrıca portakal ağacına güneşten korumak için fidan gövdeleri kireç ile boyanır. Ülkemizde uygun dikim zamanı ilkbahar dönemlerine tekabül eder. Şubat ortalarında ve son bahar zamana kadar da dikime devam edilir.

Portakal bahçesi dikiminden sonra budama işlemi de yapılır. Budama işlemi yapan kişinin bu işte Uzman olması gerekir. Öncelikle ağaca bir metre boyunda bir taç oluşturulur. Ayrıca budama işleminin ağacın her yerine güneş alabilecek pozisyonda olmasına dikkat edilir. Böylelikle portakal bahçesinde meyve verimi maksimum seviyede olur.

Portakal bahçesinin oluşturduktan sonra ilk 5 yıl verim alamayız. Bunun sebebi ise diktiğimiz portakal fidanlarının gerekli boya erişene kadar sadece kendini geliştirmesidir. Portakal bahçesindeki ağaçlardan çıkan çiçeklerin ilk 5 yıl koparılması gerekir. Böylece ağaç gövdesi kendini daha iyi geliştirmiş olacaktır. Bu beş yıl süre zarfında ağacın düzenli olarak sulanması ve budanması yapılır. Portakal bahçesi yapan kişinin bu işten anlaması son derece önemlidir. Anlamadığı takdirde ise profesyonel ekiplerden yardım alması gerekir. Çünkü Portakal bahçesinin tesisi zahmetlidir. 5 yıllık sürenin sonunda ise portakal bahçesi meyve vermeye başlayacaktır. Portakal bahçesinde maksimum verimi ise yaklaşık olarak 10 yıl sonunda ulaşılmış olacaktır.

Portakal bahçesinin dikilebilecek portakal ağacı çeşitleri;
Portakal bahçesi ayrıca strese iyi gelir. Ayrıca ağaçlarla konuşmak onlara sevgi vermekte son derece verim için etkili olacaktır.
" } ] }