{ "title": "Portakal Çiçeği", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/portakal-cicegi.jpg", "date": "19.01.2024 01:56:26", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Portakal Çiçeği, Turunçgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Boyu 2 ile 10 metre arasında değişmektedir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlı olan bu bitkinin meyvesi C vitamini bakımından zengin bulunmaktadır. Meyvesi kışın bolca bulunan ve tüketilen portakaldır. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Portekiz'den Türkiye'ye geldiği tahmin edilmektedir. Portakal sadece C vitamini bakımından değil ayrıca içerisinde bulunan B vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan meyveler arasında gelmektedir. Kabuğunun altında sarımtırak, kimilerinde ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunmaktadır. Kabuklarından portakal esansı elde edilen bu ağaç türü, eczacılıkta ve gıda sanayinde kullanılmaktadır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır. Portakal ağacı, 23 ila -3°C arasında sıcaklıkta olan yerlerde yetişen ağaç türüdür.

Portakal Çiçeği, faydaları arasında, çiçeklerinin kaynatılması ile elde edilen su, spazm gidermeye yardımcı olmaktadır. Kabuklarından yapılan şurup ise mide hastalıklarında kullanılarak mide ağrılarına iyi gelir. Damar sertleşmesini ve felci önleyici etkisi vardır. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydası bulunmaktadır. Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu gidermeye yardımcıdır. Cilt güzelleştirmek için haricen kullanılır. Kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Karaciğeri çalıştırarak safra atılımını hızlandırır. Ateşi düşürücüdür. Hastalık dönemini kısaltarak vücuda karşı enerji vericidir. Şeker hastalarına fayda saplayarak, susuzluğu gidermeye yardım eder. Zayıflatıcı etkisi ile diyetlerde kullanılabilir.
" } ] }