{ "title": "Portakal Faydaları", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/portakalin-faydalari.jpg", "date": "20.01.2024 19:30:05", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Portakal Faydaları, C vitamini zengini olarak görülen portakal kış aylarında sıklıkla rastlanan kış rahatsızlıklarına karşı vücuda kuvvet vererek direnç kazandırır. Gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların kolaylıkla atılmasını sağlayan portakal içeriğinde yer alan fosfor ve B vitamini bedensel yorgunluğun atılmasında ve sinir sistemini güçlendirmesinde oldukça faydalar sağlamaktadır. Ayrıca karaciğeri kuvvetlendirmesinin yanı sıra vücuda zarar veren maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. Kötü kolesterolü ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Daha birçok faydaları olan portakalın diğer faydalarını da şöyle sıralayabiliriz.

Kolesterolün Düşmesini Sağlar

Portakal bünyesinde pektin ve hesperidin barındırır, bu maddeler vücutta bulunan kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Bu maddeler ayrıca yağların emilimini azaltmak adına vücuda yardım eder.

Portakalın Bağışıklık Sistemine Faydaları Nelerdir?

Soğuk kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında ilk sırada yer alan portakal C vitamini barındırmasından dolayı bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkiler sağlarken vücuttaki toksinlerin dışarıya atılmasına yardım eder. Vücudun direncini üst seviyelere çıkartarak hastalıklara yakalanma oranını düşürür. Rahatsızlık süresince bol miktarlar da portakal tüketmek hastalık evresini kısaltır ve vücudun zinde kalmasını sağlar.

Portakal Börek Taşlarını Düşürür: Düzenli olarak portakal tüketimi zaman içerisinde gelişen böbrek taşlarının dökülmesini sağlar.

Portakal Diyabete Engel Olur?

Portakalın kalori değeri oldukça düşük olduğu için günlük olarak bol miktarda tüketilebilir. Ayrıca kandaki şeker miktarını olumlu derecede etkileme noktasında oldukça etkilidir.

Portakal Artriti Giderir

Her gün düzenli olarak içilen 1 su bardağı portakal suyu özellikle artritten dolayı kaynaklanan inflamasyonları önler. Anti inflamatuar niteliği sayesinde romatoid artrit hastalığını azaltmaya yardımcı olur.

Portakal Sindirim Sistemini Korur: Sindirim sistemi üzerinde koruma sağlayan ve tüketilen besinleri en kolay bir şekilde sindirilmesine yardım eden bileşenler ve maddeler barındırmaktadır ve bu etkisi sayesinde tüketilen gıdaları hazmedilmesini sağlar.

Portakal Cilde Nem Sağlar: Portakalın içeriğinde bulunan doğal yağlar cilt için mükemmel bir nemlendiricidir. Bu yağlar genellikle kuru ciltler üzerinde oluşan sorunları giderir.

Portakal Kanser Oluşma Riskini En Aza İndirir

Özellikle portakal ile çeşitli narenciye meyvelerinde yer alan D- linonene isimli bir bileşen türü cilt kanseri, akciğer kanseri, meme, kanseri ve kolon kanseri gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığını azaltır. Bunların yanı sıra C vitaminini ilgilendiren serbest radikallerin vermiş oldukları zararlılardan dokuları koruma altına alır ve değişik kanser olaylarının meydana gelmesine mâni olur.

Portakal Cilt Sağlığı Üzerinde Etkilidir

Serbest radikallerle mücadeleye girerek genel olarak cilt sağlığını koruma altına alır. Bunların yanı sıra barındırdığı folifoneller ve flavonoidler viral enfeksiyonlara şavaş açarak vücudu koruma altına alır. Olağan üstü bir C vitamini deposu olan portakalın içi kadar kabukları ile tozu da cilt sağlığı için sıklıkla kullanılmaktadır. Portakal akne tedavisindeki etkilerinin yanı sıra siyah lekeler, kir ve sivilceleri yok ederken toksinleri de dışarıya atarak cilt gözeneklerini açarak cildin hava almasına ve nemlenmesine yardımcı olur. Ayrıca cilt dokularının yenilenmesine ve cildin ölü dokulardan arınmasını sağlar. Bunların yanında cildin beyazlamasını, sağlıklı parlak ve canlı görünmesini sağlayan portakal, Ayrıca güneşten kaynaklanan zararlı ışınların vermiş olduğu hasarı en aza indirir.

Portakalın Sağlamış Olduğu Diğer Faydalar

Portakal kalsiyum bakımından oldukça zengin kaynaklara sahip olmasından dolayı kemik sağlığı açısından oldukça yararlıdır. İçeriğinde yüksek oranlarda lif barındırdığı için ülser hastalığını engeller. Ayrıca gözler üzerindeki etkisi ile görme işlemini geliştirirken, kalp sağlığını koruma altına alır ve damar sertliğini giderir. Portakalın insan sağlığı bakımından daha pek çok yararları bilinmektedir. Özellikle kış mevsiminde bol bol portakal tüketmeye özen gösterilmelidir.
" } ] }