{ "title": "Portakal Kabuğu Şekerlemesi", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/portakal-kabugu-sekerlemesi.jpg", "date": "20.01.2024 18:02:40", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Portakal Kabuğu Şekerlemesi, internet ortamında çok tarif var aslında. Benimki oradan buradan belli bir süre harmanlama oldu. Yani tek bir tarife ilişkili kalmadım. Ölçüleri değiştirdim. Öyle enfes oldular ki, ben bu güzel formülle yapıp buzluğa atmak ve bayram şekeri olarak saklamak iyi olur diye düşündüm. Pasta süslemelerinde, kurabiyeler de aşurede, keklerde kolay bir şekilde kullanabileceğiniz bir şekerleme. Yapılışı insanı bir süre uğraştırsa da yaptığınıza değiyor.

Portakal Kabuğu Şekerlemesi İçin Gerekli Malzemeleri
Portakal Kabuğu Şekerlemesi Nasıl Yapılır?

Portakalların kabuklarını dilimler şeklinde soyun. İnce şeritler şeklinde doğrayıp suya koyun. Üstüne bir ağırlık kapatın ki kabuklar suya dalsın.

2 saatte bir suyunu değiştirerek tahmini 8 saat suda bırakın. Bu süre sonunda kabukları bir tencereye alıp üstüne sıcak su ekleyin, tuzunu atın. Kaynamaya başladıktan ardından 5 dakika kaynatıp suyunu süzün. Soğuk suda 10 dakika bekletin. Bu işlemi üç defa tekrardan edin. 2. Tekrarda yine 1 tatlı kaşığı tuz atın ama 3. Tekrarda atmayın. En son soğuk suya koyun yarım saat civarı bekletip süzün tekrardan tencereye alın. Kabukların üstüne şeker portakal suyu ve suyu ekleyin. Veya önce şeker ve suyu karıştırıp ardından kabukları ilave edebilirsiniz. Kaynamaya başladıktan ardından altını kısın. Ara sıra hafifçe karıştırarak suyunu tamamıyla çekene civarı pişirin. İndirmeden 5 dakika önce limon suyunu ekleyin. Şayet portakal suyu ekşiyse limon suyuna ihtiyaç olmaz. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinin içine şekerlemeleri döküp yayın. 1 saat kadar bekleyip soğumaya bırakın. Soğumuş olan şekerlemeleri 100 derece ısıtılmış fırında 20 dakika bekleterek kurumasını sağlayın. İlk çıkardığınız zaman daha yumuşak olabilir ama bekledikçe sertleşir.

Şekerlemeler soğuyunca ister o biçimde kavanoza koyup bekletin, isterseniz toz şeker serpiştirip öyle saklamayı deneyin ya da erimiş çikolataya da batırabilirsiniz. Şekerlemeleri, nemlenmemeleri için kapalı bir kaba koyup buzdolabında saklamanız daha uygun olur.

Portakal Kabuğu Şekerlemesi Püf noktaları

Ben portakal kabuğundaki hafif acılığı severim. Ailecek öyleyiz esasında. Bu yüzden kabukların tamamıyla acısı çıkana civarı uğraşmadım. Yine de şekerle birleşip tekrardan pişince acılığı hiç kalmamış gibiydi. Acısı daha hızlı çıksın derseniz, portakalların dış yüzeyini hafif şekilde rendeleyerek kazıyın. Şayet suyunu tamamıyla çekmeden, yani suyu reçel kıvamındayken ocaktan alırsanız portakal kabuğu reçeli elde etmiş olursunuz. Ancak reçel yapmak istiyorsanız, ocaktan almadan 5 dakika önce çeyrek limon suyu eklemeniz gerekmektedir.
" } ] }