{ "title": "Portakal", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/portakal.jpg", "date": "20.01.2024 11:52:58", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Portakal, portakal bol miktarda C vitamini içerin bir kış meyvesidir. Portakal tarihte İpek yolunun Anadolu'dan geçtiği zaman Hindistan üzerinden ülkemize getirilirmiş. Daha sonra Ümit burnunun keşfedilmesi ile ticaret yolları ve sömürgeler değişmiş böylelikle portakal tamamen Portekiz civarında yayılmıştır. Bizim ülkemizde Güney Anadolu, Doğu Karadeniz, kıyı Ege'nin güneyinde, Akdeniz ve çevresinde yetişir. Portakal yetiştirmek için 23 ile -3 derece arasında bir hava sıcaklığı olmalıdır. Bu şartlarda portakal yetiştirilebilir. Portakal iki metre ile on metre arası uzayabilen bir ağaçtan elde edilir. Sert ve dayanıklı yapraklara sahip bir ağaçtır. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, lif ve organik asitler de içerir. Kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Portakal günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir meyvedir. İlaç sanayisinde, kozmetik de pastalarda, kurabiyeler de meyve sularında sürekli tükettiğimiz bir meyvedir. Kek ve kurabiyelere oldukça yakışan bir meyvedir. Reçeli ve çayı da yapılabilir. Portakal kadar portakalın kabuğu da faydalıdır ve birçok kullanım alanı vardır. Portakal kabuğu ile yapılan reçelin eşsiz bir tadı vardır. Portakalın kabuğu kaynatılıp daha sonra fırınlanarak ve çikolata ile soslayarak çerez gibi atıştırmalık olarak da tüketilebilir ve çöm da lezzetli olur. Şimdi portakal ve portakal kabuğu faydalarına bir bakalım.

Portakalın faydaları nelerdir?
Portakal kabuğu faydaları nelerdir?
Portakal kabuğu kullanılırken ister kek ve kurabiyelerinizi tatlılarınıza portakal kabuğunu direk rendeleyebilir isterseniz de organik portakalların kabuklarını soyup kurutabilirsiniz. Portakal kabukları soyulup suda kaynatılır ve acı tadının çıkması sağlanır ardından fırında kurutularak cam kavanozlarda saklanabilir. Bu şekilde atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.
" } ] }