{ "title": "Portakallı Çikolata", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Portakalli-Cikolata-38.jpeg", "date": "24.01.2024 06:31:38", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Portakallı çikolata, C vitamini açısından çok zengin olan meyvelerden birisi de portakaldır. Sert ve dayanıklı bir meyvedir. Sadece C vitamini yönünden zengin değildir. Bunun yanında B vitamini, magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerallerini de taşır. Kış aylarında en ço tüketilen meyvedir. Sadece meyve olarak tüketilmez, portakal konservesi, portakal reçeli, portakallı çikolata, portakal esansı, ilacı da elde edilir. Sağlık açısından çok yararlıdır. Bağışıklık sistemine faydalı, kolesterolü düşürür, diyabeti önler, böbrek taşını düşürür, kan basıncını düşürür, cilde iyi gelir ve nemlendirir, kanser riskini azaltır, beyin sağılığına iyi gelir, saç sağlığına iyi gelir, kalsiyum açısından zengindir bu nedenden dolayı kemik sağlığını korur. Ülsere karşı koruyucudur, çocukların gelişiminde önemlidir, yaşlanmayı geciktirir, yağ yakar ve kilo vermeyi destekler. Çok faydalı bir meyve olmasına rağmen zararı da vardır.

Bunlar; çok tüketildiğinde kan şekerini yükseltir, çok tüketildiğinde çocuklarda alerjiye neden olabilir. Portakal mevsiminde tüketildiği zaman sağlığa faydalıdır. Portakalın içinin dışında kabuğu da çok faydalıdır. Bağırsakları temizler, kolesterolü dengeler, kanser hücrelerinin büyümesini engeller, solunum yollarına ve hastalıklarına iyi gelir, metabolizma hızını arttırır. Çikolata mutluluk veren bir yiyecektir. Kakaodan yapılır ve içerisine istenildiği zaman fındık, fıstık girer. Tatlılarda, kurabiyeler de pastalarda çok sık kullanılır ve vazgeçilmez malzemelerindendir. Her yaş gurubunun çok sevdiği ve çok sık tükettiği yiyeceklerdendir. Kahvelerin yanına da çok yakışır.

Portakallı çikolata için malzemeler
Portakallı çikolata nasıl yapılır?

Portakal 4'e bölünür. Kabuklarından ayrılır ve kabuklara şekil verilir. Kaynamış suda 5 dakika kadar pişirilir. Süzülür tekrar temiz suda 5 dakika haşlanır, tekrar süzülür ve tekrar temiz suda 5 dakika haşlanır. Bir tencereye su ve şeker konulur ve şeker eriyene kadar ateşe konulur. Şeker eridikten sonra portakal kabukları da atılır ve kısık ateşte 8 dakika kadar kaynatılır. Bir ızgara üzerinde portakallar kurutulur. Benmari usulü eritilmiş çikolatanın içerisine margarin de koyularak karıştırılır. Daha sonra portakal kabukları çikolataya batırılır ve alüminyum folyo üzerine koyulur. Çikolata donduktan sonra servis edilir.
" } ] }