{ "title": "Portakallı Islak Kek", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Portakalli-Islak-Kek-65.jpg", "date": "20.01.2024 18:25:20", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Portakallı Islak kek, ah şu kekler. Ülke mutfaklarının olmazsa olmazı, çay saatlerimizin vazgeçilmezi, okuldan dönen çocuklarımızın aperatif yiyeceği ve misafir ikramlıklarının başrol oyuncusu kekler. Gerek meyveli kek gerek tuzlu kek gerekse ıslak kek olarak her an her yerde karşımıza çıkabilecek kadar popüler bir pasta türüdür. Yapımı kolay ve oldukça çeşitli olan kek; doyurucu özelliği ile de ön planda tutulmaktadır. İçine koyacağınız (Ana malzemeler haricinde) malzemeler tamamen size kalmış. Püf noktası, iyi kabarması ve içinin pişmiş olmasıdır. İyi kabaran güzel pişmiş bir kek ne çeşit olursa olsun, kendini yedirmeyi başarır.

Mesela benim tercihlerim hep ıslak keklerden yanadır. Nedenini bilmem ama oldum olası soslu keklere karşı bir zaafım vardır. Hele bir de bu sos, mevsiminde toplanmış, sulu, mis kokan portakal ile hazırlanmış ise. Evet, bazılarımızın sadece kabuğunu rendeleyip kekin içine kattığı portakalın, suyu ile de kekimizi ıslatıyoruz. Soğuk kış aylarının C vitamini deposu olan bu meyvenin aromasını kekimizde kullanıyoruz. Bütün evi hatta tüm apartmanı saracak portakal kokusu ve kekimiz ve damağınıza bulaşan o yumuşacık tat. Mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir; portakallı ıslak kek. Meyve yediremediğiniz çocuklarınız için, harika bir yol. Yalnız kilo problemi olanlar için birazcık kalorisi yüksektir. Ama buna değecek bir lezzet olduğundan emin olabilirsiniz.

Portakallı ıslak kek tarifi malzemeleri
Islatmak için sosu
Portakallı Islak Kek Nasıl Yapılır?

Öncelikle hepinizin bildiği gibi, yumurtaları ve toz şekeri köpürene kadar çırpıyoruz. Yaklaşık 7 dakika kadar. Sıvı yağ, süt, portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğunu içine ekleyip karıştırıyoruz. Toz badem veya toz fındığı da ekledikten sonra, elekten geçirilmiş un ve kabartma tozunu da dahil edip düşük ayarda çırpıyoruz. Yağlanmış kek kalıbına karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. Pişirme süresini siz fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırma yöntemini kullanın. Güzelce kabarmış ve kızarmış kekimizi fırından çıkaralım. 15 dakika soğuması için beklesin. Biz bir kenarda keke dökeceğimiz sosumuzu hazırlayalım.

Portakal suyunun içine toz şekerimizi dökelim ve şeker eriyene kadar karıştıralım (Ocak'ta değil). Daha sonra soğuyan kekimizin üzerine eşit olarak bu portakal sosumuzu gezdirelim. Üstüne kremşanti sürebilir veya hafif pudra şekeri serperek sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }