{ "title": "Portakallı Limonata", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Portakalli-Limonata-35.jpg", "date": "20.01.2024 13:11:11", "author": "İlkay Gülşen", "article": [ { "article": "Portakallı limonata, hepimizin tahmin ettiği üzere limonatanın orijinal halinin portakalla yapılan halidir. Limonatanın birçok çeşidi vardır. Naneli, sade, portakallı, meyveli gibi. Günümüzde birçok kafede özellikle sıcakların başlamasıyla menülerde bu içeceği ararız. Limonata yapımı kolay gibi görünse de hakkını vererek o lezzeti tutturmak emek ister. Her güzel şeyin emek istediği gibi. Limonatanın orijinali limondan yapılanıdır. Portakallı ve nane limonlu gibi çeşitleri sonradan talep doğrultusunda geliştirilmiş yan ürünlerdir. Hepimiz yaz aylarında buz gibi bir limonata ararız. Fakat ev yapımı isteriz özellikle. Gelelim çeşit çeşit yollarla yapılan her mutfakta ayrı ayrı yöntemlerle elde edilen bu limonatanın portakallı olan tarifine. Normalde limon kabukları bir gün önceden ovulur acı kokusunun tadının geçmesi sağlanır, bekletilirdi. Ama dediğim gibi gün geçtikçe daha pratik tarifler uygulanıyor.

Portakallı Limonata Malzemeleri
Portakallı Limonata Nasıl Yapılır?

1 gün önceden portakal ve limonu buzluğa koyup donduralım. Bu işlem limon ve portakalın kabuğundaki asitli acı tadın yok olmasını sağlıyor. Limonata yapım aşamasında buzluktan çıkartıp biraz beklettiğimiz limonları (10 dk) 4'e bölelim. Kabuğunu soymadan dilimlediğimiz portakal ve limonları robota koyalım üzerine 1 su bardağı şeker ilave edelim. Robotla iyice karıştıralım. Çok değil 1-2 dk yeterli. 3 litre suya çektiğimiz bu portakal limon şeker karışımını dökelim. Eğer daha seyreltik olmasını isterseniz 5 litre suda kullanabilirsiniz. Yoğun seviyorsanız 3 litre su yeterli. Ekledikten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı limon tuzunu ekleyelim. 5-10 dk bekleyelim rengini alsın. Arada sırada karıştırın ki doygunluk noktasına ulaşsın. Eğer tortusuz olmasını isterseniz derin bir kaba tülbent geçirelim ve bu karışımı süzelim. Ben tortulu içeceğim öyle seviyorum derseniz bunu yapmanıza hiç gerek yok. Tortulu daha da organikleştiriyor orası kesin. Eğer süzerseniz tülbentte kalan posayı iyice sıkın. Üzerinde renk kalmayacak hale gelene kadar su ekleyip sıkın. Ama unutmayın posa sağlığımız için yararlı. İster posalı ister posasız yapın. Ama bu kolay tarifi mutlaka uygulayın. Marketlerden aldığınız içinde hazır gıda maddesi bulunan meyve sularından, limonatalardan daha sağlıklı ve güzel.

Afiyet olsun.
" } ] }