{ "title": "Portakallı Revani", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Portakalli-Revani-46.jpg", "date": "19.01.2024 10:36:04", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Portakallı Revani, Revaniyi ile herkes mutlaka az bir kere tanışmıştır. Ülkemizde neredeyse revaniyi yapmayan yoktur. Malzemesi hemen hemen her evde olabilecek son derece masrafsız ve kolay olan bu tatlıyı, aniden akşam çayına ya da gündüz beş çayına gelmek isteyen arkadaşlarınıza hazırlayacağınız pratik ve zahmetsiz bir tatlıdır. Üstelik şimdi revaniye doğal aromasını katan portakal tadı ile hem daha lezzetli hem de sunumu bir o kadar şık olacaktır. Görüntüsü ile pastane de satılan tatlılara benzeyen ancak damak tadı olarak dışarıda satılan hazır tatlılardan çok daha lezzetli olan bu tatlıyı en yakın zamanda mutlaka deneyin.

Ayrıca revani deyince akla nedense birçok çeşit gelir. Portakallı revani, sütlü revani, limonlu revani, sade revani, krem şantili revani, haşhaşlı revani gibi birçok revani çeşidi vardır. Buna rağmen belli bir yöreye ait değildir. Ancak Kültürü çok eskiye dayanan Osmanlı Türk Mutfağına Dayanır. Günümüze kadar da büyüklerimizden tarihler boyunca süre gelerek geçmiştir. Günümüz çağında ise eski kültürü bozmadan üzerine birtakım eklemeler yapılarak revani tatlısı çeşitlenmiştir. Osmanlı Mutfağına baktığımız zaman ise sadece sade revaniyi görebilmek mümkündür. İrmik, yumurta ve un ana bileşenlerinden olan keke yoğun şerbet dökülmesi ile kabaran tatlının doyulmaz lezzetinin büyüsüne mutlaka sizde kapılacaksınız.

Portakallı Revani Malzemeleri
Şerbeti için
Portakallı Revani Nasıl Yapılır?

Portakallı Revaniyi hazırlamak için, öncelikle şerbetini hazırlıyoruz. Kek olana kadar şerbeti soğusun diye, yoksa şerbeti sıcak dökerseniz revani hamur kalır. Su ve şekeri genişçe bir tencereye alıp, ocağın altını yakın. Kaynayana kadar yüksek ateşte yakın. Daha sonra kaynayan şerbete, portakal suyunu ekleyin ve ocağın altını hafif kısarak şerbet kıvamına gelene kadar ocağın altını kapatmayın. Daha sonra revaniyi hazırlamak üzere genişçe bir kâse alarak yumurtaları teker teker kırın. Daha sonra üzerine toz şekeri dökerek mikserin önce düşük sonra yüksek ayarında hızlıca çırpın. Daha sonra sıvı yağı, irmiği, portakal suyunu döküp iyice çırpmaya devam edin. Ardından unu, kabartma tozunu, portakal kabuğu rendesini ve şekerli vanilyayı da ekleyerek revaninin keki hazır hale getirin. Kek halinde olan revaniyi yağlanmış ve çay süzgeci ile un serpilmiş bir borcama ya da kek tepsisine dökün. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirin. Bazen kek üzeri kızardığı halde içi hamur kalır. Bu nedenle bir kürdan yardımı ile revaninin ortasından birkaç yerde delik açarak pişip pişmediğine bakabilirsiniz. Ancak kekin üzeri kızarmadan kesinlikle fırının kapağını açmayın. Çünkü kekin kabarması söner.

Pişen keki soğuması için tezgâhın üzerine alın ve şerbet ile kek ılık olduğu zaman bir kepçe yardımıyla revaninin her yerine şerbet gelecek şekilde iyice dökün. Daha sonra şerbetin çekmesi için dinlenmesini bekleyin. Üzerine bir kapak örterseniz şerbet daha çabuk çekecektir. Son olarak üzerine fıstık ya da Hindistan cevizi serperek dilimlere ayırın ve şık bir servis tabağına alarak süslemesini yapıp, servis edin. Şimdiden Afiyet Olsun.
" } ] }