{ "title": "Portakallı Şerbetli Kek", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Portakalli-Serbetli-Kek-65.JPG", "date": "21.01.2024 14:21:35", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "Portakallı şerbetli kek, normal keklerinize daha enfes tatlar katmak için portakallı şerbetli keki mutlaka denemelisiniz. Gerçekten denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesi de bu kektir. Misafirlerinize ikramlık olarak sunabileceğiniz pratik ve lezzetli tarifler arasındadır. Biz küçükken annem yapardı bu keki bizde tabi afiyetle yerdik. Bizim evde de minik bir kek canavarı olduğundan iki günde bir evde kek yapılmaktadır. Ama artık sıklıkla kek yapıldığı için günden güne tarifler bitiyor. Aklıma annemin bu tarifi geldi. Hemen annemi arayıp tarifi bir güzel not aldıktan sonra oğlum için mutfağın yolunu tuttum. Okul dönüşü ona sürpriz yapmak için keki yapmaya başladım. Okul dönüşü keki gören minik adam afiyetle anneannesinin tarifini yedi. Tıpkı küçükken annesinin yediği gibi. O zaman şimdi bu güzel tadı sizinle de paylaşayım.

Portakallı şerbetli kek için gerekli malzemeler
Üzeri için
Şerbeti için
Portakallı şerbetli kek nasıl yapılır?

Tarifimize başlamadan önce şerbetimizi hazırlayıp soğutuyoruz. Şerbetimizin soğuk kekimizin sıcak olması gerekiyor. Şerbeti için; toz şekerimizi ölçülerine göre suyla birlikte ocağımıza alıyoruz. İçerisine limon dilimlerimizi de atıp kaynaması için ocağın altını açıyoruz. Kaynayan şerbetimizi ocaktan alıp soğuttuktan sonra ince rendelenmiş portakal kabuğunu ve portakal suyunu ilave ediyoruz. Homojen bir karışım elde edene kadar güzelce karıştırıyoruz.

Kekimizi hazırlamak için yumurtaları ve toz şekerimizi çırpma kabımıza alıp, köpürtüp beyazlaşana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Beyazlaşan karışımın üzerine sıvı yağı, portakal suyunu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra elemiş olduğumuz unu ve kabartma tozumuzu da ekleyerek karıştırıyoruz. Malzemeler güzelce birbirleriyle özleştikten sonra hazırladığımız karışımı margarin ile yağladığımız ve üzerine un serptiğimiz cam tepsimizin içerisine döküyoruz. Tepsimize un serpmemizin sebebi ise kekimizin piştikten sonra tepsiden daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlamak için minik bir ipucu. Tepsiye döktüğümüz karışımı eşit şekilde yaydıktan sonra birkaç defa tezgâhımıza yavaşça vuruyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız hava kabarcıklarının oluşmasını engellemektir.

Önceden ısıttığımız 180 derece fırında kekimiz kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbetimizi gezdirerek güzelce döküyoruz. Şerbetini çeken kekimizin üzerini Hindistan cevizi veya kırılmış fındık ile süsleyerek servis ediyoruz. Süslemek sizin isteğinize damak zevkinize kalmış.

Afiyet olsun.
" } ] }