{ "title": "Portakallı Tavuk", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Portakalli-Tavuk-92.jpg", "date": "19.01.2024 23:19:39", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Portakallı tavuk; Tavuk günümüzde en çok tüketilen beyaz et ürünüdür. O yüzdende her mutfağın kesesine uyan bir besindir. Özellikle bin bir çeşit yemeklerinin içerisinde misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu yemek her kadının yemek listesinde olması gerekir. Meyve ile ahengine şahit olduğum portakallı tavuk yemeği deneyen herkesin her zaman yemek isteyeceği bir lezzettir. İçerisine konacak meyveden ötürü genellikle kış aylarında yapılabilen yemek damak tadı arayanların her daim isteyeceği bir yemektir. Malzeme bakımından çok fazla kalemi bulunan bu yemek uğraştırıcı olsa da yapıldığında değecek bir yemektir.

Portakallı Tavuk malzemeleri
Tavuğun üstü için
Sos için gereken malzemeler
Portakallı tavuk nasıl yapılır?

Öncelikle limon ve portakalların temizlenerek kalın bir şekilde dilimlenmesi gerekir. Daha sonra kuru soğan soyulup kalın halkalar şeklinde dilimlenir. Sonrasında bir tava içerisine bir miktar sıvı yağ dökülerek ocak üzerinde normal ateşte ısınmasının ardından içerisine portakal ve limon parçaları yerleştirilir ve daha sonra üzerine soğanlar dizilir. Hepsinin üzerine yaprakları temizlenerek yıkanan biberiye konularak biraz tuz serpiştirilir. Daha sonra ocak orta ateşe getirilerek bütün karışım pişmeye bırakılır. Hepsinin her iki yüzünün de pişmesi sağlanır.

Sıra tavuğun hazırlanmasına gelir. Tavuğun fazla yağları ve gerisi temizlendikten sonra, kanatlarının uç kısımlarını da alınarak hazır hale getirilir. Diğer taraftan yemeğin sosu için gereken malzemeler alınarak ayrı bir tencere temin edilir ve içerisine portakal suyu konularak üzerine toz şeker ilave edilir. Karıştırarak şekerin erimesi sağlanır. Karışımın içerisine ince kıyılmış sarımsaklar ve çili biberi doğranarak konur. Pişmeye devam eden sosun içerisine kakule de eklendikten sonra, kısık ateşte karıştırarak sosun pişmesi beklenir. Portakal, soğan ve limonları tavuğun içine doldururuz. Bütün malzeme yerleştirildikten sonra tavukta açık kalan kısımda deri bir taraftan diğer tarafa çekilerek büzülür ve bir kürdanla tutturulur. Tıpkı diker gibi kapatılması gerekir. Buda tavuğun ve içerisindeki bulunan malzemelerin pişerken dağılmaması için yapılır. Bunun olabilmesi için tavuğun bir bacağına kasap ipini düğümlendikten sonra bacaklarını çapraz hale getirip ipi etrafından dolamalısınız. Daha sonra ipi yukarı çekerek kanatları da gövdeye sabit hale getiririz. Bağlanan ve neredeyse hazır olan tavuğun üzerine oda sıcaklığında bekletilen tereyağı sürülerek etin her tarafına yayılır. Fesleğen ve frank soğanı ince bir şekilde doğrandıktan sonra yağlanmış tavuğun görünen her tarafına yapıştırılarak dağıtılır. Daha sonra üzerine bir adet limonun kabuğu rendelenerek, daha önceden içine yağlı kâğıt konan fırın kabının içine tavuk yerleştirilir. Öncesinde 180 derecede ısıtılan fırın içerisine yerleştirilir ve kırk dakika kadar pişirilir. Bu süre sonunda tavuğu fırından alarak üzerine bir fırça yardımıyla hazırlanmış sosu sürülür ve yeniden portakallı tavuk bir yirmi dakika daha fırında pişmeye verilir. Üstü nar gibi kızardığında hazır olan yemek fırından çıkartılarak bağlanan ipler sökülür ve tüm halde masaya servise konur. Daha sonra dilerseniz servis esnasında hazırladığınız sos ile hem süsleme hem de ilavelerde bulunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }