{ "title": "Portakallı Yaş Pasta", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/Portakalli-Yas-Pasta-83.jpg", "date": "21.01.2024 16:46:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Portakallı yaş pasta, bol malzemeli ve bir o kadar da lezzetli olan portakallı yaş pasta özel günlerde misafirlere ikram edilebilecek bir pasta tarifidir. Doğum günleri, özel günler, evlilik yıl dönümleri için tercihe dilebilecek portakallı yaş pastanın malzemesi bol olduğu için hazırlanışı zor gibi gelebilir. Tam tersi hazırlanışı da oldukça kolay olan pastanın yapım aşamasına hep birlikte bakalım.

Portakallı yaş pasta için gerekli malzemeler

Keki için
Muhallebisi için
Keki ıslatmak için
İçi için
Üzeri için
Portakallı yaş pasta nasıl yapılır?

Yumurtaların akları sarılarından ayrılarak ayrı kapların içine alınır. Toz şekerin yarısı yumurta akına, yarısı yumurta sarısına boşaltılır. Her ikisi ayrı kapların içinde çırpılır. Portakal suyu ve sıcak su yumurta sarısına eklenir. İyice çırpılarak, üzerine portakal kabuğu rendelenir. Sıvıyağ, kabartma tosu, kakao, vanilya ve un ilavesi yapılarak pastanın kek hamuru homojen bir şekilde karıştırılır. İyice karışan malzemelere yumurta akı eklenip, akları söndürmeden tahta kaşık yardımıyla alttan üste doğru karıştırılır. Hazırlanan hamuru uygun bir kalıba dökülüp 180 derecede ısıtılmış fırına verilir. Çikolata benmari usulü eritilir. Eriyen çikolata pişirme kağıdının üzerine dökülerek yayılır. Pişirme kâğıdı rulo şeklinde sarılıp buzdolabına atılır ve donması beklenir.

Pastanın muhallebisi için, süt uygun bir tencereye alınır. Un, toz şeker eklenerek karıştırılır. Karışımın üzerine portakal kabuğu rendesi eklenerek ocağa alınır. Muhallebi kaynayana kadar devamlı karıştırılıp pişirilir. Koyulaşan muhallebiye yumurta sarısı bir kâsenin içinde çırpılarak eklenir. Bu aşamadan yumurta eklenirken muhallebinin devamlı hızlı şekilde karıştırılması gerekir. Son olarak badem tozu eklenip, karıştırılır ve muhallebi ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Pişen kek kontrol edildikten sonra fırından alınır. Bir süre soğuduktan sonra ikiye kesilir. Portakal suyu ve toz şeker karıştırılarak kek ıslatılır. Muhallebiye hazır krema eklenerek mikser yardımıyla birkaç dakika çırpıldıktan sonra yarısı kekin bir katının üzerine dökülüp her tarafına eşit yayılır. Portakallar soyulup, dilimlenerek muhallebinin üzerine yerleştirilir. Arasına toz badem serpiştirilir. Kekin diğer parçası muhallebili kekin üzerine kapatılır. Arta kalan muhallebi kekin üzerine dökülerek bir spatula yardımıyla düzgün şekilde yayılır. Dolaba atılan çikolata dolaptan alınarak yağlı kâğıttan çıkarılır. Bu arada parçalanmış olacaktır. Parçalanan çikolatalarla pastanın üzeri süslenir. Yine son kez üzerine badem tozu serpiştirilerek pasta buzdolabına atılarak birkaç saat dinlendirildikten sonra dilimlenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

" } ] }