{ "title": "Yalancı Portakal", "image": "https://www.portakal.gen.tr/images/yalanci-portakal.jpg", "date": "21.01.2024 00:15:16", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "
Yalancı portakal, ağacı kapalı tohumlar türünden familya olarak da dutgiller cinsinden bir zamanlar İstanbul ve Bursa taraflarında gerek süs bitkisi gerekse çit olarak da yetiştirilen boyu 20 metreye kadar uzayabilen geniş tepeli bu ağaç türüdür. Diğer adları Hint portakalı, yalancı portakal, avlu ağacı, ayı elması olarak da adlandırılır.

Morfolojik Özellikleri Nelerdir?

Genç sürgünleri yeşilimsi gri veya açık kahverengi olup çıplaktır üzerinde çok sayıda görevi gövdeyi dış etkenlerden koruyan genç kabukların üzerinde dairesel veya iğ şeklinde koyu renkli kabartılar ve noktalar bulunur buna lentisel de denilir. Sürgünlerin üzerinde dikenler vardır sürgünler koparıldığı veya kesildiği vakit süt görünümlü sıvı akıtır. Tepe tomurcuğu yandadır, Tomurcukları küçük yandan basık küre şeklinde az sayıda pul mevcuttur. 5 - 12 cm yaprakları uzun damla uçlu yumurta şeklindedir, Üst yüzlü yaprak yeşil alt yüzlü yaprak açık yeşildir ve tam kenarlıdır. Birçok meyvelerin bir araya gelmesinden oluşan bileşik meyve 10 cm çapında portakal görünümünde yeşil renklidir, Ezildiğinde süt süt salgısı verir, Mayıs - Haziran aylarında küreye benzer çiçekler açar.10 - 15 cm çapında pütürlü yuvarlak meyveleri portakala benzer, Bunlar önceleri yeşilken zamanla sararır Eylül - Ekim aylarında olgunlaşır ve reçelimsi bir koku yayar. Anayurdu Amerika olan dikenli bir ağaç türü olan yalancı portakal ağacı dikenli bir ağaçtır. Park ve bahçelerde gölgesi veya süs bitkisi olarak yetiştirilirdi. Meyvelerin bileşiğinde alkalitler, glikozitler, şekerler, asitler, katranlı maddeler, morin ve rutin flamonitleri ve ayrıca c vitamini bulunur. Meyveleri yüksek tansiyonu düşürücü özelliği de olan yalancı portakal ağacı meyveleri 100 gr. Kuru meyvesi bir litre kaynar suda demlenmek suretiyle günde 2 -3 kez birer bardak içilebilir. Ayrıca tane meyve şırası tereyağı ile karıştırılıp merhem haline getirilerek iltihaplı yaralar üzerine de uygulanır. Gövde kabukları kaynatıldığında ise elde edilen sarı renkli bir boya kumaş boyamada da kullanılır. Bir de ayı elması türü vardır taban suyu yüksek nemli yerlerde yetişse de değişik topraklarda da uyum sağladığı bilinmektedir. Her ne kadar ülkemizde çit ve süs bitkisi olarak yetişse de ana vatanı kuzey Amerikanın güney batısı taraflarıdır.

" } ] }