portakal.gen.tr
portakal

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Portakallı Tavuk

Portakallı tavuk; Tavuk günümüzde en çok tüketilen beyaz et ürünüdür. O yüzdende her mutfağın kesesine uyan bir besindir. Özellikle bin bir çeşit yemeklerinin içerisinde misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu yemek her kadının yemek listesinde olması gerekir. Meyve ile ahengine şahit olduğum portakallı tavuk yemeği deneyen herkesin her zaman yemek isteyeceği bir lezzettir. İçerisine konacak meyveden ötürü genellikle kış aylarında yapılabilen yemek damak tadı arayanların her daim isteyeceği bir yemektir. Malzeme bakımından çok fazla kalemi bulunan bu yemek uğraştırıcı olsa da yapıldığında değecek bir yemektir. 

Portakallı Tavuk malzemeleri;
  • Bir adet tüm tavuk,
  • Bir adet kuru baş soğan,
  • Bir adet portakal,
  • Bir çay bardağı sıvı yağ,
  • Bir adet limon,
  • Bir dal biberiye,
  • Bir çay kaşığı tuz,
Tavuğun üstü için;
  • İki yemek kaşığı tereyağı,
  • Bir adet limon,
  • 8-10 dal fesleğen,
  • Yarım kilo Frenk soğanı,
Sos için gereken malzemeler;
  • Yarım su bardağı toz şeker,
  • Bir buçuk su bardağı portakal suyu,
  • Yedi adet kakule,
  • Bir adet çili biberi,
  • İki diş sarımsak,
Portakallı tavuk yapılışı;

Öncelikle limon ve portakalların temizlenerek kalın bir şekilde dilimlenmesi gerekir. Daha sonra kuru soğan soyulup kalın halkalar şeklinde dilimlenir. Sonrasında bir tava içerisine bir miktar sıvı yağ dökülerek ocak üzerinde normal ateşte ısınmasının ardından içerisine portakal ve limon parçaları yerleştirilir ve daha sonra üzerine soğanlar dizilir. Hepsinin üzerine yaprakları temizlenerek yıkanan biberiye konularak biraz tuz serpiştirilir. Daha sonra ocak orta ateşe getirilerek bütün karışım pişmeye bırakılır. Hepsinin her iki yüzünün de pişmesi sağlanır. 

Sıra tavuğun hazırlanmasına gelir.
Portakallı Tavuk

Tavuğun fazla yağları ve gerisi temizlendikten sonra, kanatlarının uç kısımlarını da alınarak hazır hale getirilir. Diğer taraftan yemeğin sosu için gereken malzemeler alınarak ayrı bir tencere temin edilir ve içerisine portakal suyu konularak üzerine toz şeker ilave edilir. Karıştırarak şekerin erimesi sağlanır. karışımın içerisine ince kıyılmış sarımsaklar ve çili biberi doğranarak konur. Pişmeye devam eden sosun içerisine kakule de eklendikten sonra,  kısık ateşte karıştırarak sosun pişmesi beklenir. Portakal, soğan ve limonları tavuğun içine doldururuz. Bütün malzeme yerleştirildikten sonra tavukta açık kalan kısımda deri bir taraftan diğer tarafa çekilerek büzülür ve bir kürdanla tutturulur. Tıpkı diker gibi kapatılması gerekir. Buda tavuğun ve içerisindeki bulunan malzemelerin pişerken dağılmaması için yapılır. Bunun olabilmesi için tavuğun bir bacağına kasap ipini düğümlendikten sonra bacaklarını çapraz hale getirip ipi etrafından dolamalısınız. Daha sonra ipi yukarı çekerek kanatları da gövdeye sabit hale getiririz. Bağlanan ve neredeyse hazır olan tavuğun üzerine oda sıcaklığında bekletilen tereyağ sürülerek etin her tarafına yayılır. Fesleğen ve frank soğanı ince bir şekilde doğrandıktan sonra yağlanmış tavuğun görünen her tarafına yapıştırılarak dağıtılır. Daha sonra üzerine bir adet limonun kabuğu rendelenerek, daha önceden içine yağlı kağıt konan fırın kabının içine tavuk yerleştirilir. Öncesinde 180 derecede ısıtılan fırın içerisine yerleştirilir. ve kırk dakika kadar pişirilir. Bu süre sonunda tavuğu fırından alarak üzerine bir fırça yardımıyla hazırlanmış sosu sürülür ve yeniden portakallı tavuk bir yirmi dakika daha fırında pişmeye verilir. Üstü nar gibi kızardığında hazır olan yemek fırından çıkartılarak bağlanan ipler sökülür ve tüm halde masaya servise konur. Daha sonra dilerseniz servis esnasında hazırladığınız sos ile hem süsleme hemde ilavelerde bulunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 05.10.2016 11:15:59

Portakallı Tavuk Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Portakallı Tavuk"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Portakal Suyu

Portakal suyu, narenciye ürünü olan portakaldan elde edilir. Portakal suyu hem C vitamini bakımından zengin, hem de bağışıklı sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Kan yapıcı etkisi bulunduğundan, kansızlık sorunu bulunan kişile...

Portakallı Kereviz

Portakallı Kereviz, Kereviz yemeği malesef herkes tarafından sevilen bir yemek değildir. Bunun nedeni ise pişirme tekniği yanlış kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Halbuki portakallı Kereviz yada mandalinalı olarak Kereviz yemeği yap...

Portakal Yağı Faydaları

Portakal yağı faydaları, portakal kış aylarında tüketilebilecek oldukça etkili bir C vitamini kaynağı olan meyvedir. Portakal çiçekleri ile kabuğundan elde edilen portakal yağı, pek çok sağlı sorununa şifa dağıtmaktadır. Vücuttaki...

Portakallı Islak Kek

Portakallı Islak kek, ah şu kekler.. Ülke mutfaklarının olmazsa olmazı, çay saatlerimizin vazgeçilmezi, okuldan dönen çocuklarımızın aparatif yiyeceği ve misafir ikramlıklarının başrol oyuncusu kekler. Gerek meyveli kek, gerek tuz...

Portakallı Salata

Portakallı salata, mevsimine göre portakal konularak yapılan güzel bir salata çeşididir. Salata denilince insanların aklına marulludan tutun da mor lahanalı, domatesli, rokalı, cevizli gibi çeşit çeşit salata geliyor. Salata kişin...

Portakallı İrmik Tatlısı

Portakallı irmik Tatlısı, Sütlü tatlılar içinden en kolay ve en lezzetlisi olan tatlıdan biriside irmik tatlısıdır. İçine konulan portakal suyu tatlıya hem daha güzel bir koku hemde daha güzel bir tat katmaktadır. İrmik helvasında...

Portakal Yağı Cilt

Portakal yağı cilt için çok büyük faydalar sağlayan bir maddedir. Adından da anlaşıldığı gibi doğal olarak yetişen portakallar içerisinde bulunan ve portakalın farklı işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen bu yağı, cilt üzerinde...

Portakallı Pasta

Portakallı Pasta, özellikle kış aylarının şifa kaynağı olarak düşünülen ve C vitamini açısından zengin olan portakalı yediden yetmişe herke tarafından sevilerek tüketilen bir meyvedir. Portakal meyve olarak tüketilmesinin yanı sır...

Haşhaşlı Portakallı Kek

Haşhaşlı Portakallı Kek, Kek, hemen hemen tüm bayanların annelerinin eskiden tutulan tarif defterlerinden genç kızken denedikleri ilk tariftir. Özellikle beş çaylarının ve aniden gelen misafirlerin çayının en harika lezzetidir....

Portakallı Tatlı

Portakallı Tatlı, İşte sizlerle paylaşacağım olağan üstü bir tatlı tarifi. Gerek görüntüsü gerekse tadı ile Osmanlı kültüründen günümüze yansıyan ve vezir parmağını andıran lezzetli bir tatlıdır. Bildiğiniz gibi Türk toplumu hamur...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

portakal, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ağustos - 2017