Haşhaşlı Portakallı Kek

Haşhaşlı Portakallı Kek, Kek, hemen hemen tüm bayanların annelerinin eskiden tutulan tarif defterlerinden genç kızken denedikleri ilk tariftir. Özellikle beş çaylarının ve aniden gelen misafirlerin çayının en harika lezzetidir. Çikolatalısı, limonlusu, portakallısı, haşhaşlısı, kremalısı, v. S. Benim sürekli yaptığım herkesin de beğenerek yediği bir tarifi paylaşmak istiyorum.
Şimdiden kolay gelsin hanımlar.

Haşhaşlı portakallı kek için gereken malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı silme miktar un
  • 1 su bardağından 1 yemek kaşığı fazla toz şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2 çorba kaşığı mavi haşhaş
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Çikolatalı sos için

  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 2 çorba kaşığı kadar kakao
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 100 gr. Bitter çikolata
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Haşhaşlı Portakallı Kek Nasıl Yapılır?


Yumurtalar ile toz şeker derin bir kapta mikserle malzemeler köpük olana kadar çırpılır. Üzerine sıvı yağ ve yoğurt ilave edilerek sıvı malzemeler birbirleriyle karıştırılır. Elde edilen karışıma, vanilya, haşhaş ve rendelenen portakal kabukları eklenir ve el yardımıyla çırpılır. Daha sonra içine un elenir ve mikserle çırpılır. En son olarak üzerine kabarma tozu elenir ve kaşık yardımıyla çok az karıştırılır.
Kabartma tozları da konulduktan sonra çok karıştırılmaz ise daha iyi kabarır. Kek kalıbınızı fırça yardımıyla kuru yer kalmayana kadar iyice yağlanır ve biraz haşhaşla kalıbın içi süslenir. Dilerseniz tereyağını elinizle de sürebilirsiniz. Bu işlemi kekin hamuruna kabartma tozunu ilave etmeden önce yaparsanız kek hamurunuzun bekleyerek çürümesini önlemiş olursunuz. Haşhaşlı portakallı kek hamurunun tamamı önceden yağanmış olan kek kalıbına dökülür. Kalıbı birkaç kez zemine vurulur ve kek hamurunun kalıba yerleşmesi sağlanır yine üzerine biraz haşhaş serpilir. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika boyunca pişirilir. Pişme süresi boyunca fırın kapağını açmamaya özen gösterin. Piştiğini düşündüğünüzde kürdan yardımıyla ortasının pişip pişmediği kontrol edilir. Piştikten sonra fırın kapağını 10 dakika açmayın daha sonra da biraz aralayıp 10 dakika içinde beklettikten sonra haşhaşlı portakallı kek fırından çıkartılarak soğumaya bırakılır.

Çikolata sosu için, tencereye şeker boşaltılır. Nişasta ve kakao elenerek üzerine eklenir. Sonra çırpma teli ile çırpılır. Soğuk süt yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırarak aktarılır ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Pişince ocaktan alınır ve üzerine sıcakken tereyağı ve bitter çikolata parçaları ilave edip, çırpma teliyle çikolata tamamen eriyene kadar karıştırılır.

Haşhaşlı portakallı kekin soğuduğunda uygun bir servis tabağına dağıtmadan çıkartılır. Üzerine hazırlanan ılık sosu dökülür.

Haşhaşlı portakallı keki, isterseniz toz fıstık ile süsleyebilirsiniz. Ayrıca üzerine çikolata sosu dökmeden ya da dilerseniz de çikolata sosunu dilimleyince servis aşamasında tatlı kaşığı ile çok az dökebilirsiniz. Yanına biraz da tahin dökmenizi deneyen biri olarak tavsiye ederim.

Afiyet olsun.
21.01.2024 06:32:52
Haşhaşlı Portakallı Kek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Portakallı Kek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Portakallı Kek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yalancı Portakal

Yalancı portakal, ağacı kapalı tohumlar türünden familya olarak da dutgiller cinsinden bir zamanlar İstanbul ve Bursa taraflarında gerek süs bitkisi ger...
Devamını Oku

Islak Portakallı Kek

Islak portakallı kek, gerçekten baş döndüren bir lezzettir. Küçükten büyüğe herkesin severek yediği bu kek üstelik de çok pratiktir. Az zahmetle büyük lezzet...
Devamını Oku

Portakallı Pekin Ördeği

Portakallı Pekin Ördeği, Türk mutfağına uzak doğu ülkelerinden gelerek yerleşen portakallı pekin ördeği yemeği henüz ülkemizde fazla tanınan bir ...
Devamını Oku

Portakal Nergisi

Portakal Nergisi, diğer adı ile aynı sefa çiçeğidir. Bu çiçek genelde bahçeler de ve yabanileşmiş olarak kıraç bölgeler de yetişir. Portakal nergisinin rengi...
Devamını Oku

Portakallı Sütlü Tatlılar

Portakallı sütlü tatlılar, kış meyvesi olan portakal tam bir C vitamini deposudur. Biraz asitli bir meyve olduğu için pişirilmeden yenildiğinde mide sor...
Devamını Oku

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi, Kek, hemen hemen tüm bayanların genç kızken denedikleri ilk tariftir. Hepimizin beş çaylarının vazgeçilmezidir. Çikolatalıs...
Devamını Oku

Portakal Çiçeği

Portakal Çiçeği, Turunçgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Boyu 2 ile 10 metre arasında değişmektedir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlı olan ...
Devamını Oku

Portakallı Anne Kurabiyesi

Portakallı anne kurabiyesi; Kurabiyeler kuru pasta türlerinin en çok tercih edilen yapılan ve de tüketilen ürünüdür. Genellikle her annenin bildiği kurabiye ...
Devamını Oku

Kırmızı Portakal

Kırmızı Portakal, diğer portakallara göre içerisinde 4 kat daha fazla C vitamini bulundurur. Hatay'ın Erzin ilçesinde yetişen kırmızı portakal dediğimiz meyv...
Devamını Oku

Portakallı Havuçlu Kek

Portakallı Havuçlu Kek, Günümüzde en çok tercih edilen ve en çok tüketilen kekler listesinde en baş sıralarda yerini almaktadır. Hem lezzetli olması hem de h...
Devamını Oku

Portakal Ağacı Bakımı

Portakal Ağacı Bakımı, oldukça zahmetli ve emek isteyen bir meyve çeşididir. İnsanlar gibi ağaçlarda ilgili sevgi ile daha güzel büyüler, daha çok meyve veri...
Devamını Oku

Portakallı Ördek

Portakallı Ördek: Kültürümüzde portakallı ördek dendiğinde hemen zihnimizde canlanır deriz ki bu zor bir yemek uzak duralım. Sizlere bu yazımda hep zihnimizd...
Devamını Oku

Kan Portakalı

Kan portakalı: Adından da anlaşılacağı gibi içi kıpkırmızı bir narenciye çeşididir. Günümüzde en çok kan portakalı Hatay'ın Erzin ilçesinde yetiştirilmektedi...
Devamını Oku

Portakallı Revani

Portakallı Revani, Revaniyi ile herkes mutlaka az bir kere tanışmıştır. Ülkemizde neredeyse revaniyi yapmayan yoktur. Malzemesi hemen hemen her evde olabilec...
Devamını Oku

Portakallı Şam Kurabiyesi

Portakallı Şam Kurabiyesi, tarifi güzel pratik ve lezzetli kurabiyelerden biridir. Kış günlerinde bol bol yapabileceğiniz bir kurabiye çeşididir. Hem vitamin...
Devamını Oku

Küçük Portakal Ağacı

Küçük portakal ağacı, Ülkemizin belirli bölgelerinde yetişen vitamin deposu portakallar hepimizin bildiği gibi c vitamini içeriyor. Bu sebeptendir ki kış ayl...
Devamını Oku

Portakallı Lorlu Kurabiye

Portakallı Lorlu Kurabiye: Bugünkü menümüzde bir bardak sıcak çay yanına iyi gidebilecek bir tarif var. Bu portakallı lorlu kurabiyenin tarifi yıllar ön...
Devamını Oku

Portakal Jöleli Kek

Portakal Jöleli Kek evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz kolay kek tarifleri arasında yer alıyor. Çocuklarınıza ve misafirlerinize basit kekler yapmak yerine...
Devamını Oku

Kremalı Portakallı Kek

Kremalı portakallı kek, benim için beş çaylarının vazgeçilmez yiyeceğidir. Bu birazda portakal aromasından ötürü de olabilir. Beş çaylarının, altın günlerini...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Portakallı

Zeytinyağlı Enginar Portakallı, Enginar en besleyici en sağlıklı sebzelerden biridir. Bu besleyici sebzenin vücut için faydaları saymakla bitmez. Doğal ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yalancı Portakal
Islak Portakallı Kek
Portakallı Pekin Ördeği
Portakal Nergisi
Portakallı Sütlü Tatlılar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024