Portakal çayı, portakal çayı adeta bir C vitamini deposu olan aromatik bir çaydır. Çay kişiye keyif verirken sağlık açısından da inanılmaz fayda sağlar. Portakal, turunçgiller familyasına ait olan bir meyvedir. Yaklaşık 2-10 metre uzayabilen bir ağacın meyvesidir. Kalsiyum, magnezyum, B vitamini, potasyum, organik asitler, şeker ve lif bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Portakal meyvesi gibi çayı da faydalıdır.
Portakal çayının faydaları nelerdir?
- Portakal çayı vücuda canlılık verir, morali düzeltir.
- Enfeksiyon hastalıklarına karşı iyileştirici etkisi vardır.
- Vücudu erken yaşlanmaya karşı korur.
- Antioksidan bakımından mükemmel bir kaynaktır. Bu özelliği ile bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücutta pek çok organı korur.
- Portakal çayı sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Lif içeriği ile kabızlığa karşı iyi gelir.
- Akciğer ve karaciğer sağlığını korur.
- Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
- Şeker hastalığına karşı iyi gelir.
- Beriberi, yorgunluk ve güç kaybına karşı portakal çayı içilebilir.
- Kansızlık, eklem ağrısı ve daha birçok hastalığa karşı iyi gelir.
- Portakal çayı vücutta kanser tarı kötü oluşumlara karşı iyi gelir.
- Depresyonu geciktirici etkisi bulunmaktadır.
- Vücudu zararlı maddelerde ve toksinlerden arındırıcı özelliği vardır.
Portakal çayı nasıl yapılır?
Klasik Portakal çayı: Demliğin içine 1,5 çay kaşığı yeşil çay ve siyah çay eklenir.
Üzerine kaynatılmış su ilave edilir ve 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ardından çay fincana alınır ve içine birkaç dilim portakal eklenir. Portakal çayı içmek için hazır.
Afiyet olsun.
Portakal kabuğu çayı: 1 tane portakalın kabuğu rendelenir, ardından suyu sıkılır. Demliğin içine Üzerine 1 su bardağı kaynamış su ve rendelenmiş portakal kabukları eklenir. 15 dakika demlenir. Demleme süresi tamamlandıktan sonra süzülür ve su tekrar ocağa alınır. Kaynayınca üzerine 1 tatlı kaşığı siyah ve yeşil çay eklenir. 5 dakika demlendikten sonra karışım fincana alınır ve üzerine 1 çorba kaşığı sıkılmış portakal suyu eklenerek içilmeye başlanır.
Karanfilli portakal çayı: 1 tane portakal kabuğu rendesi, 1 yemek kaşığı siyah çay ve 4 tane karanfil demliğe alınarak üzerine yeterli ölçülerde kaynatılmış su ilave edilir. Yaklaşık 15 dakika demlendikten sonra içilmeye başlanabilir.