Portakal reçeli çok lezzetli oluyor. Kahvaltı sofralarının vaz geçilmez lezzetlerindendir. Herkes çok seviyor. Kokusu ve rengi harika oluyor. Çocukların da vaz geçemedikleri bir reçel çeşitlerinden biridir. Keklerin ve pastaların üzerine de koyabilirsiniz. Bu reçeli yapmak çok kolay ve pratiktir. Çabuk bozulmuyor ve uzun süre bekliyor.
Ayrıca portakal reçeli çok vitaminli oluyor. Portakal turunçgiller familyasındandır. C vitamini açısından zengin bir meyvedir. B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan portakal kış aylarında en çok tüketilen ve en bilinen meyvelerdendir. Kabukları da değerlidir. Portakal reçeli yapılıyor. Portakalın kabuğunun altında sarı ya da kırmızı renginde bol sulu ve dilimli olan özü bulunuyor. Hem meyve olarak hem de reçeli ve konservesi de yapılıyor. Yani kabuğu da meyvesi de faydalıdır. Portakal kan basıncını korur ve dolaylı olarak kalp sağlığına katkıda bulunur. Portakal bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla kansere yakalanma riskini azaltır. Ülsere karşı etkilidir. Portakal böbrek taşlarının oluşmasını önleyebilir. Kilo vermeyi kolaylıştırır, yağ yakmayı teşvik eder. Kalp krizi riskini azaltır. Yoğun miktarda C vitamini içeren portakal suyu ayrıca çok vitaminlidir ve zengin miktardaki mineral içeriyor bu sayede kansızlığı gideriyor. Portakal cilt sağlığını koruyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. Çocukların gelişmelerinde çok fayda sağlıyor.
Çocukların kemik sağlığı için mutlaka tüketmesi gereken besinlerden bir tanesidir. Portakal kabuğu kolesterol seviyesini dengeler. Portakal kabuğu C vitamini içeriyor. Vücut sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Kabuklarından çay da yapılıyor. Portakal kabuğu metabolizmayı hızını artırarak daha fazla yağ yakıyor ve kilo verdiriyor.
Portakal reçelinin malzemeleri
- 6 tane portakal (3 bardak dilimlenmiş portakal kabuğu)
- 4 su bardağı toz şeker.
- 4 su bardağı su,
- 1 su bardağı portakal suyu,
- Yarım limonun suyu.
Not; Portakal reçeli yaparken dikkat etmemiz gereken reçelin çok koyu olmaması. Limonu ekledikten 10 dakika sonra sulu gözükse bile porselen tabağa ya da cam bir bardağa 1 damla reçel damlatın. Reçel kolay akmıyor ise kıvamı olmuş demektir. Unutmayın reçel soğudukça koyulaşıyor.
Portakal reçeli nasıl yapılır?
Portakal reçeli yapmak için öncelikle portakalları iyice yıkayalım. Sonra portakalın kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım. Daha sonra tencereye koyalım. Tencereye bolca su ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatalım. Kaynayan portakalların suyunu süzdürelim ve soğumaya bırakın. Daha sonra tencerenin içine şekeri, 2 su bardağı suyu, 1 su bardağı portakal suyunu da ilave edelim ve kaynatalım. Sonra portakalın kabuklarını da atalım ve orta ateşte koyu bir şurup kıvamına gelinceye kadar, yaklaşık 50 dakika kaynatmaya devam edelim. Koyulaşan şurubu içine yarım limon suyunu katalım ve 10 dakika daha kaynatalım. Ocaktan alalım. Portakal reçelimiz hazırdır. Reçel sıcakken kuru cam kavanozlara boşaltalım ve soğuyunca kavanozların kapaklarını kapatalım. Poetakal reçelimizi serin ve loş bir yerde saklayalım.
Afiyet olsun.