Portakal Reçelli Kek
Portakal Reçelli Kek, Portakal; Familyasıturunçgiller (Ruteceae) olup, Türkiye'de daha çok Akdeniz çevresi ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi) de sıcaklık ortalaması 23 ila -3 C arasında olan yerlerde yetişen bir ağaç türüdür. Bu ağaçların meyvelerine portakal adı verilmektedir. Genelde meyvelerin şekilleri yuvarlak veya oval şeklinde olur. Kabukların rengi ise sarımsı turuncu renkte olup reçel yapımında da kullanılır, hoş kokulu ve suyu mayhoştur.
Portakal Reçelli Kek için Gerekli malzemeler- 9-10 yemek kaşığı portakal reçeli
- 1 su bardağı portakal suyu
- 1 portakal kabuğu (Rendelenmiş)
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3/2 su bardağı sıvı yağ
- 3 yumurta
- 2 tatlı kaşığı kakao (İsteğe göre)
- 1 su bardağı şeker
- 500 gram dondurma (Arzu edilirse)
Portakal Reçelli Kek Nasıl Yapılır?
Yumurta ve şekeri köpürene kadar mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpıyoruz. Rendelenmiş portakal kabuğunu, portakal suyunu ve sıvı yağı yumurta ve şekeri çırptığımız kaba alıyoruz, ardından vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz hamurun yarısını, kakao ekleyeceksek kek kalıbına alıyoruz. Kalan hamurumuza 2 tatlı kaşığı kakao ile 4 tatlı kaşığı su ilave ederek karıştırıyoruz. Elde etiğimiz kakaolu hamuruda kalıbımıza ekliyoruz. Da ha sonra mikserimizin helezon ucu ile kalıptaki kek hamurumuzu alttan üste doğru dairesel hareketlerle karıştırıp önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında takriben 40 dakika kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkarıp bir müddet soğutuyoruz, kekimizi dilimleyip aralarına portakal reçelini sürüyoruz ve arzu edilirse dondurma eşliğinde servis edebiliriz.
Öneri; Hamuru, kek kalıbına almadan kalıbı yağlamamız kekin kalıba yapışmasını önleyecektir.
2. Portakal Reçelli Kek için Gerekli malzemeler- 7-8 yemek kaşığı portakal reçeli
- 1 paket kabarma tozu
- 4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı portakal suyu
- 1 portakal kabuğu (Rendelenmiş)
- 1/2 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı kakao
- 2,5 su bardağı un
Portakal Reçelli Kek Nasıl Yapılır?
Şeker ve yumurtayı çırpmak için genişçe bir kaba alın ve şekerin erimesine, yumurtanın kabarmasına bakarak beyazlaşıncaya kadar çırpın. Süt ve sıvı yağı da çırpma kabına ekleyip düşük devirde çırpmaya devam edin. Kakao, portakal kabuğu, portakal suyu ve unu ekleyerek pürüzsüz ve akıcı bir hamur elde edene kadar karıştırın. En son vanilya ile kabartma tozunu ekleyerek 1 dakika kadar karıştırın. Kek kalıbımızı yağlayıp hamuru kek kalıbımıza boşaltalım.
Önceden 180 derece ısıttığımız fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirelim. Kekimizi soğuttuktan sonra üzerini portakal reçeliyle süsleyerek servis edin.
19.01.2024 17:02:20
Portakal Reçelli Kek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|