Portakal, portakal bol miktarda C vitamini içerin bir kış meyvesidir. Portakal tarihte İpek yolunun Anadolu'dan geçtiği zaman Hindistan üzerinden ülkemize getirilirmiş. Daha sonra Ümit burnunun keşfedilmesi ile ticaret yolları ve sömürgeler değişmiş böylelikle portakal tamamen Portekiz civarında yayılmıştır. Bizim ülkemizde Güney Anadolu, Doğu Karadeniz, kıyı Ege'nin güneyinde, Akdeniz ve çevresinde yetişir.
Portakal yetiştirmek için 23 ile -3 derece arasında bir hava sıcaklığı olmalıdır. Bu şartlarda portakal yetiştirilebilir. Portakal iki metre ile on metre arası uzayabilen bir ağaçtan elde edilir. Sert ve dayanıklı yapraklara sahip bir ağaçtır. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, lif ve organik asitler de içerir. Kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Portakal günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir meyvedir. İlaç sanayisinde, kozmetik de pastalarda, kurabiyeler de meyve sularında sürekli tükettiğimiz bir meyvedir. Kek ve kurabiyelere oldukça yakışan bir meyvedir. Reçeli ve çayı da yapılabilir. Portakal kadar portakalın kabuğu da faydalıdır ve birçok kullanım alanı vardır. Portakal kabuğu ile yapılan reçelin eşsiz bir tadı vardır. Portakalın kabuğu kaynatılıp daha sonra fırınlanarak ve çikolata ile soslayarak çerez gibi atıştırmalık olarak da tüketilebilir ve çöm da lezzetli olur. Şimdi portakal ve portakal kabuğu faydalarına bir bakalım.
- C vitamini bakımından zengin olduğu için kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı korur.
- Bedensel yorgunluğun giderilmesine faydalıdır.
- Karaciğerin güçlenmesine yardımcı olur.
- Kanı temizler ve vücuttaki zararlı maddeleri atar.
- Yüksek tansiyon be kötü kolesterolü düşürür.
- İçerisinde folik asit bulunur ve çocuklar ile hamileler için çok faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Vücut direncini arttırır.
- Düzenli olarak tüketilirse böbrek taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
- Kandaki şeker oranını dengeler.
- Kan basıncını dengeler.
- Alınan besinlerin kolay sindirilmesini sağlar.
- Cildi nemlendirir ve özellikle kuru ciltlerde nemlilik kazandırır.
- Kolon, akciğer ve meme kanserlerinin oluşumunu en aza indirir.
- Beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Cilt sağlığını korur, gözeneklerin açılmasını ve hava almasını sağlar, akne ve sivilce tedavisinde etkilidir.
- Cilde patlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.
- Saç dökülmelerini engeller.
- Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığını korur.
- Portakal suyu kalp sağlığına karşı korur.
- Ülsere karşı etkilidir.
- Kilo vermeyi kolaylaştırır ve yağ yakmaya teşvik eder.
- Kalp krizi riskini azaltır ve kalp sağlığını korur.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Cilt sağlığını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
Portakal kabuğu faydaları nelerdir?
- Portakal kabuğu metabolizma hızını arttırır ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur.
- Sindirim sistemini korur ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.
- Ciltte meydana gelen enfeksiyonlara karşı savaşır.
- Solunum yolu hastalıklarına be bronşite iyi gelir.
Portakal kabuğu kullanılırken ister kek ve kurabiyelerinizi tatlılarınıza portakal kabuğunu direk rendeleyebilir isterseniz de organik portakalların kabuklarını soyup kurutabilirsiniz. Portakal kabukları soyulup suda kaynatılır ve acı tadının çıkması sağlanır ardından fırında kurutularak cam kavanozlarda saklanabilir. Bu şekilde atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.