Portakallı Kek
Portakallı Kek, Kek, hemen hemen tüm bayanların annelerinin eskiden tutulan tarif defterlerinden genç kızken denedikleri ilk tariftir. Çoğumuz için beş çaylarının aniden gelen misafirlerin çayının lezzetidir. Çikolatalısı, limonlusu, portakallısı, kremalısı, v. S. Benim sürekli yaptığım herkesin de beğenerek yediği bir tarifi paylaşmak istiyorum.
Şimdiden kolay gelsin.
Portakallı kek için gereken malzemeler- 4 adet yumurta,
- 1,5 su bardağı toz şeker (Tatlı sevmeyenler için 2 parmak azaltılabilir),
- 1,5 su bardağı silme miktar buğday nişasta,
- 1,5 su bardağı silme miktar un,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 2 paket kabartma tozu,
- 1 adet venilya,
- 1 adet portakal kabuğu rendesi ve suyu.
Üzeri için- 1 çorba kaşığı pudra şekeri,
- 1 portakalın suyu.
Portakallı Kek Nasıl Yapılır?
Birkaç saat öncesinden buzdolabından çıkardığımız yumurtaları karıştırma kabına kırılarak üzerine toz şeker ilave edilir ve derin bir kap içerisinde mikser yardımıyla çırpılır. Üzerine sıvı yağ, vanilya, portakalın kabukları rendesi ve daha sonra portakalın suyu da eklenerek el yardımıyla çırpılır. Daha sonra sırasıyla un ve nişasta elenip mikser yardımıyla kıvamlı hale getirilene kadar çırpılır. En son olarak üzerine kabarma tozu elenir ve kaşık yardımıyla çok az karıştırılır. Kabartma tozları da konulduktan sonra çok karıştırılmaz ise daha iyi kabarır.
Yuvarlak borcam, fırça yardımıyla kuru yer kalmayana kadar iyice yağlanır. Bu işlemi kekin hamuruna kabartma tozunu ilave etmeden önce yaparsanız kek hamurunuzun bekleyerek çürümesini önlemiş olursunuz. Portakallı kek hamurunun tamamı yağlı borcama boşaltılır. (Kesinlikle pişirme kâğıdı kullanmayın) Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika boyunca kadar pişirilir. Pişme süresi boyunca fırın kapağını açmamaya özen gösterin. Piştikten sonra fırın kapağını 10 dakika açmayın daha sonra da biraz aralayıp 10 dakika içinde beklettikten sonra portakallı keki fırından çıkartarak soğumaya bırakın, Soğuduğuna emin olunca 12 eşit parça olacak şekilde üçgen üçgen dilimleyin.
Portakallı kekin üzerine dilerseniz sadece pudra şekerini çay süzeği ile eleyerek süsleyebileceğiniz gibi pudra şekeri ve portakal suyu ile hazırlayacağınız sosu da kullanabilirsiniz. Bunun için pudra şekeri ve portakal suyunu karıştırın ve kek soğuduğunda henüz dilimleme aşamasına geçmeden önce her yerine işit olacak şekilde yayın.
21.01.2024 05:15:49
Portakallı Kek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|