Portakallı muhallebi yapımı için kullanacağınız malzemeleri hazırlayın. Muhallebiyi kupta sunacaksanız alt kısma koymak istediğiniz muhallebiyi ilk olarak hazırlayın. Kalıpta yapacaksanız ilk portakallı yapın ki ters çevirdiğiniz zaman şık dursun. Borcamda yapılacaksa ilk sütlü kısmı yapmalısınız. Biz borcama göre tarifi verelim. Bunun için ilk sütlü kısmı yapalım. Bunun için tencereye süt un nişasta şeker konulur ve iyice çırpılır.
Ocağa alınır ve orta ateş de kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Ardından birkaç dakika kaynatılır. Altı kapatılır tereyağı ve vanilya eklenir ve mikser ile çırpılır. Borcama yayılır. Ardından portakallı kısım için tüm malzemeler bir tencereye alınır ve karıştırılarak pişirilir kaynayınca ocaktan alınarak soğumaya bırakılır soğuyunca çırpılır ve muhallebi üzerine dökülür. Buzdolabında ya da soğuk bir alanda birkaç saat dinlendirilirdikten sonra servis edilir.