Portakallı Tatlı

Portakallı Tatlı, İşte sizlerle paylaşacağım olağan üstü bir tatlı tarifi. Gerek görüntüsü gerekse tadı ile Osmanlı kültüründen günümüze yansıyan ve vezir parmağını andıran lezzetli bir tatlıdır. Bildiğiniz gibi Türk toplumu hamur işlerine ve hamurlu tatlılara olan yatkınlıkları ile bilinirler. Damak lezzetimiz birçok topluma göre daha çok çeşitlidir.
Hemen hemen her lezzeti tadarız. Ancak geleneksel damak tadımız da hep ağır yemek ve tatlılar vardır. Bu nedenle de yaptığımız birçok tatlı da birçok emek vardır. Tatlıya emek verdikçe lezzetini de katlarız. Şimdi sizlerle yine emeği saygıyı hak edecek bir tatlı ile buluşturmak istiyorum.

Portakallı Tatlı Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Yarım dilim portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı ucunda tuz
  • 1 paket şekerli vanilya

İçi için

  • 1 su bardağı iri iri kırılmış ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti için

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1-2 damla limon suyu
Portakallı Tatlı Nasıl Yapılır?

Portakallı Tatlı İçin, Öncelikle şerbetini hazırlamak üzere genişçe bir tencereye suyu ve toz şekeri döküp kaynamaya bırakın. Daha sonra kaynayan ve kıvam alan şerbetin içine birkaç damla limon suyu damlatın. Şerbetin olup olmadığını anlamak için, parmağınızın üzerine damlatın.
Şerbet kaymadan parmağınızın üzerinde durabiliyorsa şerbet olmuş demektir ya da baş parmağınız ile işaret parmağınıza şerbeti batırıp yapıştırın. Yapışıyorsa parmağınız şerbet kıvama gelmiş demektir.

Ayrı bir yoğurma kabında unu döküp ortasını havuz gibi açın. Daha sonra ortasına, portakal suyunu, portakal kabuğu rendesini, kabartma tozunu, şekerli vanilyayı ve tuzu atıp, önce çırpmaya ortadan başlayıp, harmanlayarak hamuru toparlayın. Daha sonra hamur kulak memesi yumuşaklığına geldiği zaman, içini hazırlayın. Hamur sert olursa biraz su ile hamuru toparlayabilirsiniz. Ceviz içini, tarçını ve toz şekeri bir kap içinde harmanlayarak, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve içini parmağınız ile içli köfte açar gibi açın. Daha sonra cevizli iç harçtan koyarak ağzını kapatın. Diğer hamurları da aynı işlemden geçirdikten sonra yağlanmış fırın tepsisine ya da yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Daha sonra önceden ısıtılan 200 derece fırında üstü hafif kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra kurabiyeler piştikten sonra soğumaya bırakın. Şerbete sıcak atmayın. Çünkü kurabiyeler hamur kalır. Kurabiyeler soğuyunca şerbete atın ve birkaç saat şerbetini çekmesi için dinlendirin. Daha sonra şık servis tabaklarına alarak üzerine fıstık ya da Hindistan cevizi serperek servis edin. Şimdiden Afiyet Olsun.
19.01.2024 21:47:27
Portakallı Tatlı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Portakallı Tatlı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Portakallı Tatlı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yalancı Portakal

Yalancı portakal, ağacı kapalı tohumlar türünden familya olarak da dutgiller cinsinden bir zamanlar İstanbul ve Bursa taraflarında gerek süs bitkisi ger...
Devamını Oku

Islak Portakallı Kek

Islak portakallı kek, gerçekten baş döndüren bir lezzettir. Küçükten büyüğe herkesin severek yediği bu kek üstelik de çok pratiktir. Az zahmetle büyük lezzet...
Devamını Oku

Portakallı Pekin Ördeği

Portakallı Pekin Ördeği, Türk mutfağına uzak doğu ülkelerinden gelerek yerleşen portakallı pekin ördeği yemeği henüz ülkemizde fazla tanınan bir ...
Devamını Oku

Portakal Nergisi

Portakal Nergisi, diğer adı ile aynı sefa çiçeğidir. Bu çiçek genelde bahçeler de ve yabanileşmiş olarak kıraç bölgeler de yetişir. Portakal nergisinin rengi...
Devamını Oku

Portakallı Sütlü Tatlılar

Portakallı sütlü tatlılar, kış meyvesi olan portakal tam bir C vitamini deposudur. Biraz asitli bir meyve olduğu için pişirilmeden yenildiğinde mide sor...
Devamını Oku

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi, Kek, hemen hemen tüm bayanların genç kızken denedikleri ilk tariftir. Hepimizin beş çaylarının vazgeçilmezidir. Çikolatalıs...
Devamını Oku

Portakal Çiçeği

Portakal Çiçeği, Turunçgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Boyu 2 ile 10 metre arasında değişmektedir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlı olan ...
Devamını Oku

Portakallı Anne Kurabiyesi

Portakallı anne kurabiyesi; Kurabiyeler kuru pasta türlerinin en çok tercih edilen yapılan ve de tüketilen ürünüdür. Genellikle her annenin bildiği kurabiye ...
Devamını Oku

Kırmızı Portakal

Kırmızı Portakal, diğer portakallara göre içerisinde 4 kat daha fazla C vitamini bulundurur. Hatay'ın Erzin ilçesinde yetişen kırmızı portakal dediğimiz meyv...
Devamını Oku

Portakallı Havuçlu Kek

Portakallı Havuçlu Kek, Günümüzde en çok tercih edilen ve en çok tüketilen kekler listesinde en baş sıralarda yerini almaktadır. Hem lezzetli olması hem de h...
Devamını Oku

Portakal Ağacı Bakımı

Portakal Ağacı Bakımı, oldukça zahmetli ve emek isteyen bir meyve çeşididir. İnsanlar gibi ağaçlarda ilgili sevgi ile daha güzel büyüler, daha çok meyve veri...
Devamını Oku

Portakallı Ördek

Portakallı Ördek: Kültürümüzde portakallı ördek dendiğinde hemen zihnimizde canlanır deriz ki bu zor bir yemek uzak duralım. Sizlere bu yazımda hep zihnimizd...
Devamını Oku

Kan Portakalı

Kan portakalı: Adından da anlaşılacağı gibi içi kıpkırmızı bir narenciye çeşididir. Günümüzde en çok kan portakalı Hatay'ın Erzin ilçesinde yetiştirilmektedi...
Devamını Oku

Portakallı Revani

Portakallı Revani, Revaniyi ile herkes mutlaka az bir kere tanışmıştır. Ülkemizde neredeyse revaniyi yapmayan yoktur. Malzemesi hemen hemen her evde olabilec...
Devamını Oku

Portakallı Şam Kurabiyesi

Portakallı Şam Kurabiyesi, tarifi güzel pratik ve lezzetli kurabiyelerden biridir. Kış günlerinde bol bol yapabileceğiniz bir kurabiye çeşididir. Hem vitamin...
Devamını Oku

Küçük Portakal Ağacı

Küçük portakal ağacı, Ülkemizin belirli bölgelerinde yetişen vitamin deposu portakallar hepimizin bildiği gibi c vitamini içeriyor. Bu sebeptendir ki kış ayl...
Devamını Oku

Portakallı Lorlu Kurabiye

Portakallı Lorlu Kurabiye: Bugünkü menümüzde bir bardak sıcak çay yanına iyi gidebilecek bir tarif var. Bu portakallı lorlu kurabiyenin tarifi yıllar ön...
Devamını Oku

Portakal Jöleli Kek

Portakal Jöleli Kek evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz kolay kek tarifleri arasında yer alıyor. Çocuklarınıza ve misafirlerinize basit kekler yapmak yerine...
Devamını Oku

Kremalı Portakallı Kek

Kremalı portakallı kek, benim için beş çaylarının vazgeçilmez yiyeceğidir. Bu birazda portakal aromasından ötürü de olabilir. Beş çaylarının, altın günlerini...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Portakallı

Zeytinyağlı Enginar Portakallı, Enginar en besleyici en sağlıklı sebzelerden biridir. Bu besleyici sebzenin vücut için faydaları saymakla bitmez. Doğal ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yalancı Portakal
Islak Portakallı Kek
Portakallı Pekin Ördeği
Portakal Nergisi
Portakallı Sütlü Tatlılar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024