Portakallı Tavuk

Portakallı tavuk; Tavuk günümüzde en çok tüketilen beyaz et ürünüdür. O yüzdende her mutfağın kesesine uyan bir besindir. Özellikle bin bir çeşit yemeklerinin içerisinde misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu yemek her kadının yemek listesinde olması gerekir. Meyve ile ahengine şahit olduğum portakallı tavuk yemeği deneyen herkesin her zaman yemek isteyeceği bir lezzettir.
İçerisine konacak meyveden ötürü genellikle kış aylarında yapılabilen yemek damak tadı arayanların her daim isteyeceği bir yemektir. Malzeme bakımından çok fazla kalemi bulunan bu yemek uğraştırıcı olsa da yapıldığında değecek bir yemektir.

Portakallı Tavuk malzemeleri

  • Bir adet tüm tavuk,
  • Bir adet kuru baş soğan,
  • Bir adet portakal,
  • Bir çay bardağı sıvı yağ,
  • Bir adet limon,
  • Bir dal biberiye,
  • Bir çay kaşığı tuz,

Tavuğun üstü için

  • İki yemek kaşığı tereyağı,
  • Bir adet limon,
  • 8-10 dal fesleğen,
  • Yarım kilo Frenk soğanı,

Sos için gereken malzemeler

  • Yarım su bardağı toz şeker,
  • Bir buçuk su bardağı portakal suyu,
  • Yedi adet kakule,
  • Bir adet çili biberi,
  • İki diş sarımsak,
Portakallı tavuk nasıl yapılır?

Öncelikle limon ve portakalların temizlenerek kalın bir şekilde dilimlenmesi gerekir. Daha sonra kuru soğan soyulup kalın halkalar şeklinde dilimlenir. Sonrasında bir tava içerisine bir miktar sıvı yağ dökülerek ocak üzerinde normal ateşte ısınmasının ardından içerisine portakal ve limon parçaları yerleştirilir ve daha sonra üzerine soğanlar dizilir.
Hepsinin üzerine yaprakları temizlenerek yıkanan biberiye konularak biraz tuz serpiştirilir. Daha sonra ocak orta ateşe getirilerek bütün karışım pişmeye bırakılır. Hepsinin her iki yüzünün de pişmesi sağlanır.

Sıra tavuğun hazırlanmasına gelir. Tavuğun fazla yağları ve gerisi temizlendikten sonra, kanatlarının uç kısımlarını da alınarak hazır hale getirilir. Diğer taraftan yemeğin sosu için gereken malzemeler alınarak ayrı bir tencere temin edilir ve içerisine portakal suyu konularak üzerine toz şeker ilave edilir. Karıştırarak şekerin erimesi sağlanır. Karışımın içerisine ince kıyılmış sarımsaklar ve çili biberi doğranarak konur. Pişmeye devam eden sosun içerisine kakule de eklendikten sonra, kısık ateşte karıştırarak sosun pişmesi beklenir. Portakal, soğan ve limonları tavuğun içine doldururuz. Bütün malzeme yerleştirildikten sonra tavukta açık kalan kısımda deri bir taraftan diğer tarafa çekilerek büzülür ve bir kürdanla tutturulur. Tıpkı diker gibi kapatılması gerekir. Buda tavuğun ve içerisindeki bulunan malzemelerin pişerken dağılmaması için yapılır. Bunun olabilmesi için tavuğun bir bacağına kasap ipini düğümlendikten sonra bacaklarını çapraz hale getirip ipi etrafından dolamalısınız. Daha sonra ipi yukarı çekerek kanatları da gövdeye sabit hale getiririz. Bağlanan ve neredeyse hazır olan tavuğun üzerine oda sıcaklığında bekletilen tereyağı sürülerek etin her tarafına yayılır. Fesleğen ve frank soğanı ince bir şekilde doğrandıktan sonra yağlanmış tavuğun görünen her tarafına yapıştırılarak dağıtılır. Daha sonra üzerine bir adet limonun kabuğu rendelenerek, daha önceden içine yağlı kâğıt konan fırın kabının içine tavuk yerleştirilir. Öncesinde 180 derecede ısıtılan fırın içerisine yerleştirilir ve kırk dakika kadar pişirilir. Bu süre sonunda tavuğu fırından alarak üzerine bir fırça yardımıyla hazırlanmış sosu sürülür ve yeniden portakallı tavuk bir yirmi dakika daha fırında pişmeye verilir. Üstü nar gibi kızardığında hazır olan yemek fırından çıkartılarak bağlanan ipler sökülür ve tüm halde masaya servise konur. Daha sonra dilerseniz servis esnasında hazırladığınız sos ile hem süsleme hem de ilavelerde bulunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 23:19:39
Portakallı Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Portakallı Tavuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Portakallı Tavuk"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Yalancı Portakal

Yalancı portakal, ağacı kapalı tohumlar türünden familya olarak da dutgiller cinsinden bir zamanlar İstanbul ve Bursa taraflarında gerek süs bitkisi ger...
Devamını Oku

Islak Portakallı Kek

Islak portakallı kek, gerçekten baş döndüren bir lezzettir. Küçükten büyüğe herkesin severek yediği bu kek üstelik de çok pratiktir. Az zahmetle büyük lezzet...
Devamını Oku

Portakallı Pekin Ördeği

Portakallı Pekin Ördeği, Türk mutfağına uzak doğu ülkelerinden gelerek yerleşen portakallı pekin ördeği yemeği henüz ülkemizde fazla tanınan bir ...
Devamını Oku

Portakal Nergisi

Portakal Nergisi, diğer adı ile aynı sefa çiçeğidir. Bu çiçek genelde bahçeler de ve yabanileşmiş olarak kıraç bölgeler de yetişir. Portakal nergisinin rengi...
Devamını Oku

Portakallı Sütlü Tatlılar

Portakallı sütlü tatlılar, kış meyvesi olan portakal tam bir C vitamini deposudur. Biraz asitli bir meyve olduğu için pişirilmeden yenildiğinde mide sor...
Devamını Oku

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi, Kek, hemen hemen tüm bayanların genç kızken denedikleri ilk tariftir. Hepimizin beş çaylarının vazgeçilmezidir. Çikolatalıs...
Devamını Oku

Portakal Çiçeği

Portakal Çiçeği, Turunçgiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Boyu 2 ile 10 metre arasında değişmektedir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlı olan ...
Devamını Oku

Portakallı Anne Kurabiyesi

Portakallı anne kurabiyesi; Kurabiyeler kuru pasta türlerinin en çok tercih edilen yapılan ve de tüketilen ürünüdür. Genellikle her annenin bildiği kurabiye ...
Devamını Oku

Kırmızı Portakal

Kırmızı Portakal, diğer portakallara göre içerisinde 4 kat daha fazla C vitamini bulundurur. Hatay'ın Erzin ilçesinde yetişen kırmızı portakal dediğimiz meyv...
Devamını Oku

Portakallı Havuçlu Kek

Portakallı Havuçlu Kek, Günümüzde en çok tercih edilen ve en çok tüketilen kekler listesinde en baş sıralarda yerini almaktadır. Hem lezzetli olması hem de h...
Devamını Oku

Portakal Ağacı Bakımı

Portakal Ağacı Bakımı, oldukça zahmetli ve emek isteyen bir meyve çeşididir. İnsanlar gibi ağaçlarda ilgili sevgi ile daha güzel büyüler, daha çok meyve veri...
Devamını Oku

Portakallı Ördek

Portakallı Ördek: Kültürümüzde portakallı ördek dendiğinde hemen zihnimizde canlanır deriz ki bu zor bir yemek uzak duralım. Sizlere bu yazımda hep zihnimizd...
Devamını Oku

Kan Portakalı

Kan portakalı: Adından da anlaşılacağı gibi içi kıpkırmızı bir narenciye çeşididir. Günümüzde en çok kan portakalı Hatay'ın Erzin ilçesinde yetiştirilmektedi...
Devamını Oku

Portakallı Revani

Portakallı Revani, Revaniyi ile herkes mutlaka az bir kere tanışmıştır. Ülkemizde neredeyse revaniyi yapmayan yoktur. Malzemesi hemen hemen her evde olabilec...
Devamını Oku

Portakallı Şam Kurabiyesi

Portakallı Şam Kurabiyesi, tarifi güzel pratik ve lezzetli kurabiyelerden biridir. Kış günlerinde bol bol yapabileceğiniz bir kurabiye çeşididir. Hem vitamin...
Devamını Oku

Küçük Portakal Ağacı

Küçük portakal ağacı, Ülkemizin belirli bölgelerinde yetişen vitamin deposu portakallar hepimizin bildiği gibi c vitamini içeriyor. Bu sebeptendir ki kış ayl...
Devamını Oku

Portakallı Lorlu Kurabiye

Portakallı Lorlu Kurabiye: Bugünkü menümüzde bir bardak sıcak çay yanına iyi gidebilecek bir tarif var. Bu portakallı lorlu kurabiyenin tarifi yıllar ön...
Devamını Oku

Portakal Jöleli Kek

Portakal Jöleli Kek evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz kolay kek tarifleri arasında yer alıyor. Çocuklarınıza ve misafirlerinize basit kekler yapmak yerine...
Devamını Oku

Kremalı Portakallı Kek

Kremalı portakallı kek, benim için beş çaylarının vazgeçilmez yiyeceğidir. Bu birazda portakal aromasından ötürü de olabilir. Beş çaylarının, altın günlerini...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Portakallı

Zeytinyağlı Enginar Portakallı, Enginar en besleyici en sağlıklı sebzelerden biridir. Bu besleyici sebzenin vücut için faydaları saymakla bitmez. Doğal ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Yalancı Portakal
Islak Portakallı Kek
Portakallı Pekin Ördeği
Portakal Nergisi
Portakallı Sütlü Tatlılar
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024