Portakallı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Portakallı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Tatlı

İşte sizlerle paylaşacağım olağanüstü bir tatlı tarifi. Görüntüsü ve tadıyla Osmanlı kültüründen günümüze yansıyan, vezir parmağını andıran lezzetli bir tatlıdır. Bildiğiniz gibi, Türk toplumu hamur işlerine ve hamurlu tatlılara olan yatkınlıklarıyla bilinir. Damak lezzetimiz birçok topluma göre daha çeşitlidir. Hemen hemen her lezzeti tadarız. Ancak geleneksel damak tadımızda genellikle ağır yemekler ve tatlılar bulunur. Bu nedenle de yaptığımız birçok tatlıda büyük emek vardır. Tatlıya emek verdikçe lezzetini de katlarız. Şimdi sizlerle emeğe saygıyı hak edecek bir tatlı ile buluşmak istiyorum.

Portakallı Tatlı Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Yarım dilim portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket şekerli vanilin

İçi İçin

  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1-2 damla limon suyu

Portakallı Tatlı Nasıl Yapılır?

Portakallı tatlı için öncelikle şerbeti hazırlamak üzere genişçe bir tencereye suyu ve toz şekeri döküp kaynamaya bırakın. Kaynayan ve kıvam alan şerbetin içine birkaç damla limon suyu damlatın. Şerbetin olup olmadığını anlamak için, bir kaşıkla alıp parmağınıza damlatabilirsiniz. Şerbet kaymadan parmağınızın üzerinde durabiliyorsa şerbet olmuş demektir. Ayrıca, baş parmağınız ile işaret parmağınıza şerbeti batırıp yapıştırabilirsiniz. Yapışıyorsa şerbet kıvama gelmiş demektir.

Ayrı bir yoğurma kabında unu döküp ortasını havuz gibi açın. Ortasına portakal suyunu, portakal kabuğu rendesini, kabartma tozunu, şekerli vanilini ve tuzu ekleyin. Önce ortadan başlayarak çırpın ve harmanlayarak hamuru toparlayın. Hamur kulak memesi yumuşaklığına geldiğinde iç harcı hazırlayın. Hamur sert olursa biraz su ekleyerek toparlayabilirsiniz. Ceviz içini, tarçını ve toz şekeri bir kap içinde harmanlayarak karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve içli köfte açar gibi açın. İçine cevizli harçtan koyarak ağzını kapatın. Diğer hamurları da aynı işlemlerden geçirdikten sonra yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü hafif kızarıncaya kadar pişirin. Pişen kurabiyeleri soğumaya bırakın. Şerbete sıcak atmayın, çünkü kurabiyeler hamur kalabilir. Kurabiyeler soğuyunca şerbete atın ve birkaç saat şerbetini çekmesi için dinlendirin. Daha sonra şık servis tabaklarına alarak üzerlerine fıstık veya Hindistan cevizi serperek servis edin. Şimdiden afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Bu tatlıyı daha da zenginleştirmek için farklı iç malzemeleri kullanabilirsiniz. Örneğin, kuru üzüm, kuru kayısı veya badem ekleyerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Ayrıca, şerbetin içine portakal kabuğu rendesi ekleyerek portakal aromasını daha da vurgulayabilirsiniz. Tatlıyı daha hafif yapmak isterseniz, şerbet miktarını azaltabilir veya tatlıyı daha az şerbetle servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Portakallı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Yağı Faydaları Nelerdir?

Portakal Yağı Faydaları Nelerdir?

Portakallı Sünger Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Sünger Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi ve Malzemeleri