Portakallı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Portakallı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Tatlı, İşte sizlerle paylaşacağım olağan üstü bir tatlı tarifi. Gerek görüntüsü gerekse tadı ile Osmanlı kültüründen günümüze yansıyan ve vezir parmağını andıran lezzetli bir tatlıdır. Bildiğiniz gibi Türk toplumu hamur işlerine ve hamurlu tatlılara olan yatkınlıkları ile bilinirler. Damak lezzetimiz birçok topluma göre daha çok çeşitlidir. Hemen hemen her lezzeti tadarız. Ancak geleneksel damak tadımız da hep ağır yemek ve tatlılar vardır. Bu nedenle de yaptığımız birçok tatlı da birçok emek vardır. Tatlıya emek verdikçe lezzetini de katlarız. Şimdi sizlerle yine emeği saygıyı hak edecek bir tatlı ile buluşturmak istiyorum.


Portakallı Tatlı Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Yarım dilim portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı ucunda tuz
  • 1 paket şekerli vanilya

İçi için

  • 1 su bardağı iri iri kırılmış ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti için

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1-2 damla limon suyu

Portakallı Tatlı Nasıl Yapılır?

Portakallı Tatlı İçin, Öncelikle şerbetini hazırlamak üzere genişçe bir tencereye suyu ve toz şekeri döküp kaynamaya bırakın. Daha sonra kaynayan ve kıvam alan şerbetin içine birkaç damla limon suyu damlatın. Şerbetin olup olmadığını anlamak için, parmağınızın üzerine damlatın. Şerbet kaymadan parmağınızın üzerinde durabiliyorsa şerbet olmuş demektir ya da baş parmağınız ile işaret parmağınıza şerbeti batırıp yapıştırın. Yapışıyorsa parmağınız şerbet kıvama gelmiş demektir.

Ayrı bir yoğurma kabında unu döküp ortasını havuz gibi açın. Daha sonra ortasına, portakal suyunu, portakal kabuğu rendesini, kabartma tozunu, şekerli vanilyayı ve tuzu atıp, önce çırpmaya ortadan başlayıp, harmanlayarak hamuru toparlayın. Daha sonra hamur kulak memesi yumuşaklığına geldiği zaman, içini hazırlayın. Hamur sert olursa biraz su ile hamuru toparlayabilirsiniz. Ceviz içini, tarçını ve toz şekeri bir kap içinde harmanlayarak, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve içini parmağınız ile içli köfte açar gibi açın. Daha sonra cevizli iç harçtan koyarak ağzını kapatın. Diğer hamurları da aynı işlemden geçirdikten sonra yağlanmış fırın tepsisine ya da yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Daha sonra önceden ısıtılan 200 derece fırında üstü hafif kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra kurabiyeler piştikten sonra soğumaya bırakın. Şerbete sıcak atmayın. Çünkü kurabiyeler hamur kalır. Kurabiyeler soğuyunca şerbete atın ve birkaç saat şerbetini çekmesi için dinlendirin. Daha sonra şık servis tabaklarına alarak üzerine fıstık ya da Hindistan cevizi serperek servis edin. Şimdiden Afiyet Olsun.

Portakallı Tatlı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Portakallı Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Üzümlü Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Üzümlü Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Damla Çikolatalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Damla Çikolatalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kan Portakalı Türleri ve Özellikleri

Kan Portakalı Türleri ve Özellikleri

Portakallı Şerbetli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Şerbetli Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Portakal Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri